Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Długość znaków?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mazur_pl
Mam taki kod:
  1. <?php
  2.  
  3. $start = 0;
  4.  
  5. $text = $start . 'To jest jakiś extra tekst , bardzo długi i wyczerpujący biggrin.gif:
  6.  Ddddskpzoifpdoisgosdkgpfgkgfbuiohfiuh' . $end . 'thnkhdrsuhiudhgudhfjn dfbsaiuhsgiuhfdonbbls udhgiu
  7.  dfhbiudfb.';
  8.  
  9. $str = $end;
  10.  
  11.  
  12. if(strlen($text)>$str) {
  13. $text = substr($text, 0, $str) . '.....';
  14. }
  15.  
  16. echo nl2br($text);
  17.  
  18.  
  19. ?>

Jak mogę sprawdzić ile jest znaków między $start , a $end ? ;-)
kossa
strpos" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

tak na szybko to wpadło mi do głowy, znając co masz w $end za pomocą strpos sprawdzisz pozycję na której w całym ciągu $text jest $end, za pomocą strlen" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual również obliczysz długość całego $start a potem to matematyka smile.gif ($pozycja_w_ciagu_end-$dlugosc_start=dlugosc ciagu pomiedzy start i end) chyba nie się nie machnąłem smile.gif

Łukasz
Mazur_pl
Mógłbyś to mniej więcej pokazać biggrin.gif ? Bo nie za bardzo kapuje. blinksmiley.gif

Zrobiłem to:
  1. <?php
  2.  
  3. $end = '&@';
  4.  
  5. $text = 'To jest jakiś extra tekst , bardzo długi i wyczerpujący biggrin.gif' . $end . ':Ddddskpzoifpdoisgosdkgpfgkgfbuiohfiuhthnkhdrsuhiudhgudhfjn dfbsaiuhsgiuhfdonbbl
    s udhgiudfhbiudfb.'
    ;
  6.  
  7.  
  8. $pos = strpos($text, $end);
  9.  
  10.  
  11. if(strlen($text)>$pos) {
  12. $text = substr($text, 0, $pos) . '.....';
  13. }
  14.  
  15. echo nl2br($text);
  16.  
  17. ?>

Ale teraz mam taki problem że kiedy użytkownik użyje ' &@ ' to wtedy się skróci ciąg do tego gdzie jest &@ a ja chcę aby się skrócał do $end, kiedy ono nie może być puste :/.
abc667
a mógłbyś napisać co ty chcesz tak naprawdę robić? Bo nie wiem po co najpierw łączysz ciągi a potem chcesz je wydzielać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.