Witam.
Spotkalem sie z pewnym problemem natury wyboru rozwiazania zagadnienia jakie ostatnio mi przyszlo na mysl.Aby przyblizyc zagadnienie podam przyklad:
Komputer przenosny korzysta z internetu mobilnego w okolicy z bardzo slabym zasiegiem/laczem/transferem internetowy.Niestety user musi przesylac przez siec duze pliki t.j. Zdjecia w duzej rozdzielczosci okolo 20 MB.Nie dosc ze zdjecie musi byc przeslane na okreslony adres to jeszcze wczesniej trzeba to zdjecie pobrac.Tak wiec mamy ruch na slabym laczy w sumie 40 MB.Pomyslalem ze mozna by bylo zrobic cfany serwerek ktory by stal uruchomiony non stop gdzies w cieplym mieszkanku przy duzym laczu ktory przyjmowalby polecenia z kompa przenosnego o sciaganiu skads plikow i przesylaniu ich dalej.
Pierwsza mysl jaka przyszla mi do glowy to upload pliku na serwer,jednak upload o tyle niestandardowy ze pliki nie pochodzily by z dysku lecz z sieci.Wiem ze cos takiego jest mozliwe,jednak czy bedzie to do zrobienia tylko w javascript?Czy nie da sie tego zalatwic poprzez jakas funkcje html,php?Wydaje mi sie ze zwykly upload html nie bedzie dzialal w takiej sytuacji.
Prosze o rozwiniecie dyskusji,moze wpadniemy na cos madrego albo na jakies zupelnie inne rozwiaznie.
Pozdrawiam.