Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] nie wyswietla mi stron
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mirka
witam!
mam problem, z któym juz nie moge sobie dać rady. zainstalowałam apacha, i wszystko działa poprawnie (tak mi sie wydaje). sprawdzam strone index.html i też ok, problem jest gdy wpisuje kod php- w tedy na stronie jest wyświetlany kod php. na prawde nie wiem co z tym zrobic. wiem ze dla was to pewnie smieszne, ale na prawde prosze o pomoc smile.gif

[+] edit
Pamiętaj o tagach w temacie następnym
razem : )
---
~strife
squeet
Spróbuj zamienić rozszerzenie z index.html na index.php i wówczas zobacz.
marcinkow
Wklej zródło takiej strony. To może dasz nam więcej informacji na temat twojego problemu.
mirka
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>TEST PHP</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
<? phpinfo(); ?>
</BODY>
</HTML>

to jest źródło. a jesli chodzi o rozszerzenie to jest to .html. (wczesniej bylo .php i tez nic sad.gif )

aha, dodam ze pracuje na win home ;/
phpion
Cytat(mirka @ 30.06.2007, 18:47:16 ) *
zainstalowałam apacha

a samo PHP koleżanka również sobie zainstalowała?
strife
Chyba najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie jest użycie gotowych konfiguratorów, które Ci zainstalują pakiet php + apache + mysql. Polecam WAMP Server, poszukaj na google. Zainstalujesz, uruchomisz i Twoje problemy się skończą. Ewentualnie potem, sobie sama zainstalujesz wszystko krok po kroku ( na wortalu jest artykuł na ten temat ).

Pozdrawiam.
mirka
hymm.. szczerze to chyba własnie przed chwila smile.gif ale i tak nie jestem pewna czy dobrze... bo jak próbuje otworzyc php.exe to nic sie nie dzieje.. (spróbowałam przez plik go-pear.bat, bo tylko to chciało cos zrbic winksmiley.jpg ) poza tym tez nie jestem pewna gdzie trzymac pliki aby wyswietlic je przez localhost. (na razie sa one w katalogu apache ) . no i na koniec jeszcze jedno- bo kompletnie nic nie wiem o php- czy trzeba to jakos kompilowac, czy to dziala jak zwykly html?
strife
Cytat(mirka @ 30.06.2007, 19:35:27 ) *
hymm.. szczerze to chyba własnie przed chwila smile.gif ale i tak nie jestem pewna czy dobrze... bo jak próbuje otworzyc php.exe to nic sie nie dzieje.. (spróbowałam przez plik go-pear.bat, bo tylko to chciało cos zrbic winksmiley.jpg ) poza tym tez nie jestem pewna gdzie trzymac pliki aby wyswietlic je przez localhost. (na razie sa one w katalogu apache ) . no i na koniec jeszcze jedno- bo kompletnie nic nie wiem o php- czy trzeba to jakos kompilowac, czy to dziala jak zwykly html?

Nie trzeba go kompilować. Poczytaj http://wortal.php.pl/wortal/artykuly/serwe...ysql_na_windows.
atomek4
Cześć,
kompilować hmm nie raczej nie trzeba (pod Windows). Tutaj masz artykuł o instalacji Apache/PHP/MYSQL
Jeśli jednak nie zależy Ci na instalowaniu wszystkiego po kolei, możesz skorzystać z gotowego rozwiązania np Server2go ; może się przyda; do testów czy rozpoczęcia działań z php jest w sam raz i łatwo się przenosi

Co do instalacji to już mnie ktoś uprzedził smile.gif
Glarden
Miałem taki sam problem na początku; czasem tag <? nie działa i trzeba zastąpić go takim: <?php
atomek4
@Glarden: tak to może być jedna z przyczyn, ale tu chodzi chyba oto, że w ogóle php nie jest doinstalowane do Apache'a
strife
Cytat(Glarden @ 30.06.2007, 19:46:42 ) *
Miałem taki sam problem na początku; czasem tag <? nie działa i trzeba zastąpić go takim: <?php

Miło by było, gdybyś temat przeczytał od początku mad.gif A to co napisałeś nie jest rozwiązaniem, można używać krótkich tagów o ile opcja w php.ini jest włączona, polecam lekturę http://www.php.net/ini.core
deirathe
Jako domowy serwerek do skryptow polecam webserv-a http://www.webserv.pl/
Glarden
Dobra, ale ona nie twierdziła, że ma tę opcję włączoną tongue.gif
Ok, ok, przepraszam, nie doczytałem.
mirka
z <?php ?> tez nie działa.
no coż, zainstalowałam teraz wamp serwer, jak mi polecono, ale nie wiem jeszcze czy umiem sie tym posługiwac.. ;/ przy wpisaniu localhost dalej nic sie nie pokazuje...ehh
atomek4
Może ten artykuł Ci pomoże
strife
Cytat(mirka @ 30.06.2007, 20:08:10 ) *
z <?php ?> tez nie działa.
no coż, zainstalowałam teraz wamp serwer, jak mi polecono, ale nie wiem jeszcze czy umiem sie tym posługiwac.. ;/ przy wpisaniu localhost dalej nic sie nie pokazuje...ehh

A uruchomiłaś go, po zainstalowaniu? W tray'u ( miejsce koło zegarka ) powinna się pokazać jego ikonka. Podaj nam więcej informacji, i dobrze by było jakbyś przeczytała również zawartość link'a, który podał kolega wyżej.

Pozdrawiam.
deirathe
webserv jest również łatwiutki i miły w obsłudze smile.gif- nie robie żadnej reklamy no ale... eh... nieważne tongue.gif a najlepiej to samemu sobie wszystko poinstalować i pokonfigurowac tylko to troszkę czasu zjada:]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.