Pracuje wlaśnie nad projektem z wykorzystaniem frameworka Symfony i pojawił sie pierwszy problem. Problemem jest wydajność Propel-a.
Fragment opisu schematu bazy danych:
CREATE TABLE `answer` ( `id` INTEGER NOT NULL AUTO_INCREMENT, `question_id` INTEGER NOT NULL, `no` INTEGER NOT NULL, `body` TEXT NOT NULL, `scale` INTEGER, `grade` INTEGER, PRIMARY KEY (`id`), INDEX `FI_answer_1` (`question_id`), CONSTRAINT `FK_answer_1` FOREIGN KEY (`question_id`) REFERENCES `question` (`id`) ON DELETE CASCADE )Type=InnoDB; CREATE TABLE `test` ( `id` INTEGER NOT NULL AUTO_INCREMENT, `status` INTEGER NOT NULL, `test_type` INTEGER NOT NULL, `lname` VARCHAR(40) NOT NULL, `fname` VARCHAR(24) NOT NULL, `birthdate` DATE NOT NULL, `sex` CHAR NOT NULL, `school_type` INTEGER NOT NULL, `user_id` INTEGER NOT NULL, `password` VARCHAR(20), `created_at` DATETIME, `timestart` DATETIME, `timefinish` DATETIME, `ip` VARCHAR(15), PRIMARY KEY (`id`), INDEX `FI_test_1` (`user_id`), CONSTRAINT `FK_test_1` FOREIGN KEY (`user_id`) REFERENCES `user` (`id`) ON DELETE CASCADE )Type=InnoDB; CREATE TABLE `test_answer` ( `test_id` INTEGER NOT NULL, `answer_id` INTEGER NOT NULL, PRIMARY KEY (`test_id`,`answer_id`), INDEX `FI_ta_1` (`answer_id`), CONSTRAINT `FK_ta_1` FOREIGN KEY (`answer_id`) REFERENCES `answer` (`id`) ON DELETE CASCADE, CONSTRAINT `FK_ta_2` FOREIGN KEY (`test_id`) REFERENCES `test` (`id`) ON DELETE CASCADE )Type=InnoDB;
Jak widać są tu 3 tabele test, asnwer, i tabela test_answer która odpowida za relacje "n do m"
W skrypcie PHP mam:
<?php $this->test = TestPeer::retrieveByPk($this->getRequestParameter('id')); // 1* $c = new Criteria(); $c->setLimit(10); $test_answers = $this->test->getTestAnswersJoinAnswer($c); // 2* foreach ($test_answers as $test_answer){ $answer = $test_answer->getAnswer(); } ?>
No i w tym momencie pojawił się problem z wydajością PROPELa. Czas tworzenia kolekcji $test_answers rośnie po exponencie;) przy limicie ustawionym na 200 skrypt zostaje zakończony w wyniku przekroczenia limitu czasu(60sekund). No a wszystkich odpowiedzi mam do pobrania 214.
W narzędziu WebDebug (część frameworka Symfony) widze, że wykonywane są tylko dwa zapytania do bazy:
1* pobranie testu
2* pobranie danych z tabel test_answer złączonej z answer
Czyli nie ma problemu z zapętlaniem zapytań do bazy danych.
Zresztą robie wszytsko zgodnie z instrukcją propel.phpdb.org/trac/wiki/Users/Documentation/1.2/ManyToManyRelationships
Czy Propel jest aż tak mało wydajny?

Potrzebuję pełnych danych odpowiedzi na pytania testowe do przeliczenia wyników końcowych. Mogę oczywiście obejść Propela, skorzystac bezposrednio z Creola i operować na tablicach zamiast na obiektach. No ale zastanawia mnie ta bardzo niska wydajność.
Jakieś pomysły?