Pozdrawiam!
Mam pytanie czy istnieje jakies polecenie w phpi-e albo jakaś klasa która będzie mi validowała xml przy uzyciu dtd np:
<?php
$result = validuj_xml($xml,$dtd);
?>
i takie polecenie by zwalidowało mi plik $xml przy użuciu pliku $dtd?
Ziels
3.07.2007, 10:57:28
Cytat(styx @ 3.07.2007, 11:49:02 )

Pozdrawiam!
Mam pytanie czy istnieje jakies polecenie w phpi-e albo jakaś klasa która będzie mi validowała xml przy uzyciu dtd np:
<?php
$result = validuj_xml($xml,$dtd);
?>
i takie polecenie by zwalidowało mi plik $xml przy użuciu pliku $dtd?

Ale po co? Jeśli xml jest nieprawidłowo skonstruowany to i tak sie nie załaduje zwracając false bądź miotając wyjątkiem
no dobra ale ja chcę sprawdzać każdy dopuszczalny element dokumentu, co z tego ze będe miał poprawny dokument jeżeli będzie tam pełno elemntów które nie powinny wystąpić
Ludzie czemu nie używacie Googli i Manual'a??
DOMDocument->validate()
czytałem to ale tam nie definiujesz swojego dtd, tylko używasz wbudowanego
Ludzie czemu nie czytacie posta na który odpowiadacie?
kwiateusz
3.07.2007, 13:11:21
w xmlu umieszczasz doctype i Ci waliduje..
ok rzeczywiście nie doczytałem się, w skrypcie rzeczywiście tak działa jak mówicie, dzięki. Może ktoś jeszcze przypadkiem wie gdzie można znaleźć DTD opisujący html, ale nie ten z w3org bo on za bardzo rozbudowany jest, jakiś prostszy by się przydał.
dr_bonzo
3.07.2007, 13:51:30
styx: ROTFL, bierz ten z w3c i kropka, innego nie ma (co najwyzej mozesz commenty usunac)
apropos tej funkcji DOMDocument->validate(), a jest może coś innego co by lepiej zwracało błędy tak aby można to było łatwo obsłużyć?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.