Mam bazę danych z listą stron i chciałbym za pomocą formularza ustawiać która strona ma się wyświetlać jako główna. W bazie danych domyślnie dla pola "strona_g" jest zero. Po zaznaczeniu w formularzu chciałbym przypisać tej stronie 1.
Nie wiem do końca jak mam przesyłać tę tablicę.
<?php //tu są jakieś błędy for($i=0;$i<count($_POST['sg']);$i++) { $id = $_POST['sg'][$i]; if ($_POST['sg']=checked){ $g="1"; }else{ $g="0"; } } } ?> <form action="?akcja=ustaw" method="post" enctype="multipart/form-data" name="form3"> <table width="773" border="0" cellspacing="2" cellpadding="1"> <tr bgcolor="#FF3300" > <td height="24" colspan="3" bgcolor="#99CC00">:: Istniejące pozycje menu</td> </tr> <tr> <td width="15%" height="20" bgcolor="#BCFE63"><div align="center" class="div_bold">Lp.</div></td> <td width="70%" height="20" bgcolor="#BCFE63"><div align="center" class="div_bold">Nazwa strony</div></td> <td width="15%" height="20" bgcolor="#BCFE63" align="center" class="text9">Ustaw stronę główną</td> </tr> <?php $sql="SELECT * FROM menu order by id"; ?> <table border="0" width="100%" cellspacing="2" cellpadding="0"> <tr> <td width="100%" bgcolor="#FFF6ED" align="center">Brak pozycji.</td> </tr> </table><br> <?php }else{ $i=1; if ($dane["strona_g"]="1"){ $znak="checked"; } ?> <tr> </tr> <?php $i++; } } ?> <tr> <td colspan="3"> </td> <td align="center"><input type="submit" name="Submit" value="Ustaw"></td> </tr> </table>
Struktura bazy:
<?php CREATE TABLE `menu` ( `id` int(3) NOT NULL auto_increment, `nazwa` varchar(100) NOT NULL, `strona_g` char(1) NOT NULL default '0', ) ENGINE=InnoDB ; ?>