Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Śledzenie aktywności administratorów-robił ktoś coś podobnego?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
miedzna
Nadszedł czas, żebym dorobił do pewnej aplikacji coś, co by sledziło ruchy administratorów aplikacji. To jest aplikacja, prezentująca strukturę firmy. Nieraz była sytuacja, że ktoś z adminów coś zepsuł, i nikt nie pucuje kto i co smile.gif
Więc pomyślałem, żeby wykonać moduł śledzący aktywność, tylko w ogóle nie mam pomysłu jak za to się zabrać. Czy rejestrować w logach każde zmiany na bazie danych?
Ma ktoś pomysł jak do tego w ogóle podejść?

Pozdrawiam
matix
Witaj.

Ja bym to zrobił tak: Masz logi dla danego dnia i danego administratora.

Masz np. Kontroller -> Akcję, która odpowiada za usunięcie odpowiedniego newsa. I w tej metodzie wpisujesz np.

1. <?php
  2. $message = 'Usuniecie Newsa o ID: '.$get -> id;
  3.  
  4. // zapis do pliku o nazwie NazwaAdminaDATA(Np: Matix25.25.21.txt) z wiadomością: $message
  5. $log -> saveLog($adminName.$data , $message);
  6. ?>

Za resztę odpowiadać będzie konkretna klasa smile.gif

I tak własnie przy wszystkich akcjach, które trzeba jakoś zapisać do logu.
Pracuj na TXT, gdyż DB jest w tym przypadku nieopłacalne.

Pozdrawiam smile.gif
Strzałek
Możliwości jest bardzo dużo, trzymać w bazie, w plikach gdzieś tam. Mało ważne.
Napisz sobie to wygodnie abyś mógł w razie czego zmienić sobie na coś innego. Zrób klasę ze statyczną metodą i loguj:

Kod
EventLog::log('Usunięto news', $_SESSION['user_id'], time());

Tyle winksmiley.jpg

Ja chyba rozwiązał bym to z tabelą w bazie z kolumnami id | log_message | user_id | time.
matix
@Strzalek: każde zapytanie do MySQL to zbędny czas. Logi raczej robi się na plikach txt.
Z drugiej strony, zależy jaka jest oglądalność strony firmy @miedzna ;-)
Strzałek
Cytat(matix @ 6.07.2007, 12:15:29 ) *
@Strzalek: każde zapytanie do MySQL to zbędny czas. Logi raczej robi się na plikach txt.

No ok. Ale mówimy o administratorach, którzy dodadzą news'a usunął podstronę. Naprawdę nie jest tego tyle żeby serwer ucierpiał worriedsmiley.gif
LonelyKnight
Cytat(matix @ 6.07.2007, 12:15:29 ) *

A baza danych operuje niby na czym? Nie na plikach? Miałbym spore wątpliwości czy działania na txt będą szybsze od bazy danych... poza tym co jeśli będziesz chciał coś wyszukać, posortować? ...i co ma do tego oglądalność strony? Przecież chodzi o logowanie akcji moderatorów/administratorów a nie użytkowników a tych na pewno nie jest wielu i baaaardzo wątpię żeby odbiło się to negatywnie na działaniu bazy danych...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.