Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z polskimi znakami na stronie www
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rafalsr
nie wiem czemu, ale na stronie jak pisze polskie litery to wyskakuja mi jakies kosmiczne znaki... wstawialem wszedzie ten kod META (iso cos tam), ale to nic nie dalo... stronka funkcjonuje na style.css wiec moze cos tam trzeba zmienic
JaRoPHP
Problem z kodowanie znaków występuje bardzo często - gdybyś poszukał na forum, prawdopodobnie znalazłbyś odpowiedź, co jest źle.
Cytat
iso cos tam
W przypadku kodowania, te coś tam jest dość istotne smile.gif. Zakładam, że iso-8859-2.

Więc skrótowo, co powinieneś zrobić:
- zapisać plik w odpowiednim kodowaniu (upewnij się, czy edytor, którego używasz obsługuje kodowania i czy zapisuje w tym kodowaniu),
- ustawić znacznik <meta /> na to samo kodowanie, jakie jest w zapisanym pliku,
- jak używasz języka skryptowego, możesz za pomocą funkcji header" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual wskazać przeglądarce, jakie kodowanie jest używane.

Cytat
tronka funkcjonuje na style.css
Plik ze stylami css nie ma z tym nic wspólnego...
domis86
nie baw sie sie z iso tylko daj od razu utf-8
rafalsr
no wlasnie zapisalem w notatniki z kodowanie na uft-8, niby byly polskie znaki, ale za to ustawienie strony sie popiepszylo i wyskoczyly mi gdzie nie gdzie "dz..." i tym samym w systemie newsow nie bylo znakow...a ja chce zeby wszystko bylo ok i wszedzie byly polskie znaki;/
JaRoPHP
Cytat(rafalsr @ 8.07.2007, 19:58:09 ) *
wstawialem wszedzie ten kod META (iso cos tam),
Cytat(rafalsr @ 8.07.2007, 23:32:10 ) *
no wlasnie zapisalem w notatniki z kodowanie na uft-8

Czyli zapisujesz jako utf-8, a znacznik meta masz ustawiony na iso-8859-2?
misiek172
Po1. Kodowanie w bazie danych musi być takie samo jak na stronie!!!

Po2. Jeśli ustawiasz kodowanie UTF8 to musisz ustawić takie oto też kodowanie dla samego pliku... najlepiej otworzyć w notatniku dać zapisz i wybrać TYP: UTF-8.

Po3. Jeśli masz inne kodowanie w bazie niz w na stronie to musisz dane z bazy przed wyświetleniem przekodować na format kodowania strony.
rafalsr
boze to ile to roboty...jeszcze te kodowanie pliku i strony to ok, ale jeszcze baze? ;/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.