Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mail + php5
Forum PHP.pl > Forum > PHP
grzemach
Witam,
Napisałem stronkę która wysyła maile, ale te wiadomości nie dochodzą, i tak zacząłem skracać ta funkcje, aż osiągnąłem:
  1. <?php
  2. mail('mojmail@cos.pl', 'temat', 'wiadomosc');
  3. ?>

a maile nadal nie dochodzą, tylko nie mówcie że to wina źle skonfigurowanego php.ini, bo gdy miałęm php 4 to wszystko na takich ustawieniach śmigało ładnie (u mnie), natomiast sprawdzałem to też na ovh.org i u kolegi na serwerze, a nie uwierzę że wszystkie te serwery miały problem z wysyłaniem maili. Tym bardziej że ta funkcja zwraca 1 gdy wpisze
  1. <?php
  2. echo mail('mojmail@cos.pl', 'temat', 'wiadomosc');
  3. ?>

pojawiło się 1, jeśli dobrze rozumiem to true, czy może false? może ktoś podesłać jego rozwiązanie w php5? lub chociaż mniej więcej o co może tutaj chodzić.
byłbym wdzięczny za każdą pomoc
krowal
1 - znaczy TRUE
To ma być mail ? a nagłówki itd gdzie są ? jak wysyłasz maila w takiej postaci to nie dziwne że Ci nie dochadzą, maile bez nagłówków są zazwyczaj od razu usuwane przez serwery pocztowe i nie pojawiają się nawet w katalogach ze spamem.
grzemach
  1. <?php
  2. $eol="n";
  3. $Momentn = mktime().".".md5(rand(1000,9999));
  4. $headers .= 'To: <adres_mail>'.$eol;
  5. $headers .= 'From: <adresNadawcy(poprawny)>'.$eol;
  6. $headers .= "Message-ID: <".$Momentn."@host>".$eol;
  7. $headers .= 'Date: '.date("r").$eol;
  8. $headers .= 'Sender-IP: '.$_SERVER["REMOTE_ADDR"].$eol;
  9. $headers .= 'X-Mailser: iPublications Adv.PHP Mailer 1.6'.$eol;
  10. $headers .= 'MIME-Version: 1.0'.$eol;
  11. $bndp = md5(time()).rand(1000,9999);
  12. echo $headers;
  13. mail('adres_mail', "Formularz", 'wiadomosc',$headers);
  14. ?>

i nadal jest to samo, tzn wysyła niby poprawnie, a nie dochodzą
krowal
Zamień pierwszą linijkę na
  1. <?php
  2. $eol = "rn";
  3. ?>
grzemach
bez zmian...

---

są zmiany, na innym serwerze to otrzymałem, więc wina leży po stronie nagłówka, jak możesz podeślij mi Twój smile.gif
basf
zobacz czy czasami nie masz ip na jakichs blacklistach i serwery gdzies po drodze blokuja.
delfinium
Próbowałem na swoim serwerze Twój kod i faktycznie maile nie przychodziły. Po dodaniu liniki

1. <?php
  2. $headers .= 'Content-type: text/html; charset=iso-8859-2' . $eol;
  3. ?>

jako ostatniej tuż po MIME, maile zaczęły przychodzić. Jeśli to nie pomoże to faktycznie, może maile wychodzą tylko są blokowane?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.