Witam wszystkich,
jak to już ze mna bywa zadam kolejne pytanie z cyku "Szalone pomysły Rasgana". Wczoraj doszedłem do wniosku, ze fajnie by było mieć swojego frameworka zamiast klepać na mechaniźmie kumpla. Przeczytałem artykuł o budowie frameworka z wortalu i chciałem zapytać o kilka rzeczy.
1. Przekazuję sobie parametry i wywołuję kolejne akcje za pomocą adresu np. index.php?mod=modul&act=akcja¶m=parametr. czy da się zrobić tak, żebym mógł podawać adresy w taki sposób: index-mod-modul-act-akcja-parm-parametr.html W jaki sposób coś takiego osiągnąć? Trzeba pisać jakiś skrypt czy są inne rozwiązania? Pytam tylko gdzie szukać rozwiązań, nie proszę o gotowce.
2. Napisałem sobie klasę core. Przy każdym wywołaniu pliku index.php tworzę obiekt klasy core przez $obj = new core(); W konstruktorze sprawdzam czy są parametry mod i act i jeśli są to przekazuję sterowanie do kontrolera akcji (do jego specyficznej metody run()) Tutaj również mam pytanie o najlepsze rozwiazanie. Czy tworzyć objekt core za pomocą new czy napisać metodę getInstance?
3. Co do powyższego mam pytanie, czy połączenie z bazą danych i objekt klasy autoryzacji tworzyć przed wywołaniem kontrolera akcji czy lepiej bezpośrednio w akcji? No i oczywiście jak go tworzyć? Mnie sie wydaje że połączenie z bazą danych lepiej za pomocą getInstance, a autoryzację za każdym razem lepiej od nowa, żeby wykluczyć możliwość że dwóch użytkowników jednocześnie korzysta z jednego obiektu autoryzacji (nie wiem czy tutaj dobrze rozumuje).
4. Gdybym chciał ograniczyć dostęp do każdej akcji na zasadzie uprawnień, to chyba najlepszym rozwiazaniem będzie trzymać w bazie tabelę akcja-uprawnienia_wymagane. Przed wywołaniem akcji połączyć się z bazą, sprawdzić uprawnienia i dopiero wywołać akcję lub kazać się zalogować.
Chodzi mi o to, by się dowiedzieć jak najwiecej, jak najwięcej nauczyć. Miałem niestety taką sytuację, że po drobnym wstępie (hobbystyczne zajmowanie się php) zostałem rzucony na głeboką wodę (w firmie piszę skrypty na już gotowym frameworku, kolega poszedł do wojska, a mnie nie wszystko wydaje sie wygodne i jasne w jego skryptach). Chciałem więc stworzyć sobie coś co będzie wygodne dla mnie i będzie się nadawało (przynajmniej na początek) do niewielkich stron (jakiś blog, jakieś newsy)