Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad doborem do mojego projetu odpowiedniej bazy danych. Znalazłem niedawno informacje na temat zaawansowanego algorytmu redukcji wielkości bazy danych wbudowanego w DB2 w wersji 9. Zaciekawilo mnie to i zagłebiłem się w tematykę bazy IBM. Odkryłem bardzo ciekawą dystrybucję DB2 Express-C, która jest darmowa i jak pisze polska strona IBM:
Cytat
Bez opłat licencyjnych, bez limitu rozmiaru bazy danych i bez ograniczeń dla użytkowników.
Cytat
DB2 Express-C
to pierwszy bezpłatny, w pełni funkcjonalny relacyjny serwer baz danych, którego można używać do tworzenia i wdrażania aplikacji. Użytkownicy szerokiej gamy środowisk programistycznych mogą korzystać z zasobów takich jak developerWorks oraz alphaWorks, aby uzyskać dostęp do bezpłatnej pomocy społeczności użytkowników oraz nowych technologii z laboratoriów badawczo - rozwojowych firmy IBM. Umiejętności nabyte podczas używania serwera oraz utworzone aplikacje można bezpośrednio wykorzystać w całej rodzinie DB2.
to pierwszy bezpłatny, w pełni funkcjonalny relacyjny serwer baz danych, którego można używać do tworzenia i wdrażania aplikacji. Użytkownicy szerokiej gamy środowisk programistycznych mogą korzystać z zasobów takich jak developerWorks oraz alphaWorks, aby uzyskać dostęp do bezpłatnej pomocy społeczności użytkowników oraz nowych technologii z laboratoriów badawczo - rozwojowych firmy IBM. Umiejętności nabyte podczas używania serwera oraz utworzone aplikacje można bezpośrednio wykorzystać w całej rodzinie DB2.
Anglojęzyczna strona LINK przybliża trochę ograniczenia tej dystrybucji.
Ma ktoś może dostęp do pełnej licencji DB2 w wersji express i express-c w języku polskim?
Znam angielski, ale tak skomplikowane dokumenty wolałbym poczytać w ojczystym języku.
Pozdrawiam
EDIT:
Znalazłem odpowiedź:
http://www14.software.ibm.com/cgi-bin/webl...+9.1.2&l=pl
Może się komuś przyda.