Witam!
Mam do szanownych kolegów kolejne pytanie?
Otóż buduje edytor SQL i potrzebuje kilku podpowiedzi, związanych z wyrażeniami regularnymi.
Nie rozumiem za bardzo jak to działa - szukałem na google - znalazłem kilka ciekawych temtów ale nadal tkwie w jednym punkcie. Wyrażenia rególarne.
No i już tłumacze o co mi chodzi:
program ma rozpoznawać w dołączonym tekscie budowanej tabeli " , (przecinki) ` (apostrofy) ; (średniki)" Jeżeli wykryje przecinek to łamie linię za pomocą $sql = str_replace(",", ",\n", $opcje);. Problem w tym, że chcę zrobić coś podobnego jak zastosowano na forum - jeżeli wykryje `tekst` to chce go wyszczególnić czyli otrzymać coś takiego `tekt`.
Postanowiłem użyć do tego funkcji ereg() aby wyodrębnić ciągi zawarte pomiędzy apostrofami (``) i zapisać je do tablicy.
Następnie za pomocą foreach wstawić te ciągi do funkcji str_replace("$ciag", "<b>$ciag</b>", $opcje); - ale nie wychodzi? Czemu? Nie mam pojęcia??
$zastap = ereg("`id`", $opcje, $r); - tak działa, ale nie wiem jaki ciąg będzie pomiędzy apostrofami, jak zrobię tak:
$zastap = ereg("\`.*\`", $opcje, $r); - otrzymuje wynik array (
0 => '`id` mediumint(11) NOT NULL auto_increment,`idaktywacji` varchar(100) binary NOT NULL default \'\',`data_wyslania` datetime NOT NULL default \'0000-00-00 00:00:00\',`data_potwierdzenia` datetime NOT NULL default \'0000-00-00 00:00:00\',`kod_data` varchar(255) binary NOT NULL default \'\',`kodaktywacji` varchar(100) binary NOT NULL default \'\',`status` varchar(100) binary NOT NULL default \'\',PRIMARY KEY (`id`,`idaktywacji`',
) czyli cały ciąg, a miałem zapisać tylko ciągi występujące pomiędzy
Co proponujecie - wiem, że podobnym rozwiązaniem kieruje się ten skrypt wyszukując dla znaczników chociażby <b></b> stosując właśnie takie rozwiązanie?