Cytat(Ludvik @ 1.09.2007, 01:26:16 )

Poza tym, zawsze myślałem, że model jest odwzorowaniem danych i funkcjonalności pewnej części systemu. Kontroler może zażądać aktualizacji modelu, a to czy dodajesz newsa, czy obrazek, za bardzo mnie w tym momencie nie interesuje...
plik ( np obrazek ) nie jest danymi - to sposob przechowywania danych, podarzajac Twoim tropem modele powinny zajac sie obsluga plikow XML, tablic ( to tez sposob na przechowywania danych), sesji ( tak jak poprzednio ) i generalnie wszytskiego , lacznie z manipulacja tablicami, sesjami itp. Sam sobie odpowiedz czy to wlasciwy sposb interpretacji zastosowania Modelu.

Ale po co mi upload obrazków w 20 modelach? Wystarczy mi jeden osobny model, który zajmie się obsługą uploadu i tyle... Nie widzę tu potrzeby powielania żadnego kodu...
Zastanawiam sie teraz po co w wiekszosci frameworkow modele standardowo sa powiazana z tabelami BD ( w niektorych nie sposob stworzyc Model ktroy nie bedzie korzystac z zadnej tabeli ) , i zwykle maja zdefiniowane rozne relacje miedzy soba...

Rozumiem, że wyróżniłeś najważniejszą część swojego posta? Osobiste wycieczki - PW, jeżeli jest to dla Ciebie wielkim problemem. Na razie tylko Tobie się to nie podoba, więc to chyba wszyscy, którzy tu pisali (i nie są to anonimowe osoby, które zarejestrowały się tydzień temu na forum) są w błędzie według Ciebie...
Akurat skopiowalem nicka gdzies z Twojego posta, jako ze byl pogrubiony to i reszta textu zostala pogrubiona, wiec wybacz ale nie bylo to celowe dzialanie.
Idac dalej Twoim tropem , banda dresiarzy bez karkow rozwalajaca czyjs samochod na osiedlu w bialy dzien robi wszytsko jak najlepiej, bo nikt im nie zwroci uwagi ? Troche oderwany od tematu przyklad, ale obrazujacu sensownosc Twoich argumentow.