Mam taki problem z księgą gości, a raczej wszystko jest ok, ale brakuje mi jednej rzeczy. Otóż znalazłem na necie księgę gości (miałem na celu system komentarzy) i wszystko pięknie chodzi. Nowe wpisy zapisują się do pliku wpisy.txt (CHMOD 777). Ale jak już wcześniej mówiłem, brakuje mi jednej rzeczy. Chodzi o licznik komentarzy. Chciałbym aby przy każdym komentarzu była liczba. Tak samo w odniośniku, teraz mam "komentarze...", a chciałbym mieć "Komentarze: N", gdzie N oznacza liczbę wpisów. Trochę męczące jest wchodzenie za każdym razem do podstrony, żeby zobaczyć czy ktoś napisał coś nowego. I tu pojawia się moja prośba. Czy mógłbym mi ktoś dopisać do tej prostej księgi ten licznik, oraz skrypt, który mam dopisać, żebym miał to "Komentarze: N". Poniżej zamieszcze jak wygląda kod tej księgi gości i w jaki sposób zapisują się komentarze.
<? foreach($file as $key => $value) { } ?> <br /> <a href="dodaj.php" style="text-decoration: none;">Dodaj komentarz</a>
<?php <br><font size="1" color="#000000" face="Verdana"><b>Komentarze</b><br><br> <div class="news"> Dodaj komentarz <ul> <form method="post" action="wpis.php"> <li class="tresc">Nick: <input name="nick" type="text" /></li><br /> <li class="tresc">Tresc: <textarea name="pole" cols="30" rows="6"></textarea></li><br /> <input type="submit" name="b12" value="Wyslij" /><input name="wyczysc" type="reset" value="Wyczysc" /> </form> </li> </ul> </div> ?>
<?php $nick = $_POST['nick']; $mail = $_POST['mail']; $www = $_POST['www']; $temat = $_POST['temat']; $pole = $_POST['pole']; $wynik = $nick . '|||' . $mail . '|||' . $www . '|||' . $temat . '|||' . $pole . "\n"; $plik ="wpisy.txt"; echo '<center><br><br><big>Komentarze</big><br><br> <a href="guestbook.php" style="text-decoration: none;">Gotowe!</a></center>'; ?>
Kod
osoba||||||||||||komentarz
osoba2||||||||||||komentarz2
osoba2||||||||||||komentarz2
Jak pewnie zauważyliście trochę ją odchudziłem, usunąłem www, e-mail, itd.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
-------------------------
do PHP są odpowiednie znaczniki BBCode
tym razem poprawiłem ale pamiętaj
i stosuj sie do tego na przyszłość
~Cienki1980