Witam wszystkich!
Mam taki oto problem. Chciałbym napisać proste forum internetowe. Pomyślałem sobie, że dobrym pomysłem będzie zastosowanie wzorca ActiveRecord i reprezentowanie w ten sposób wątków i odpowiedzi na forum.
Wszystko ładnie działa, a raczej miałem wrażenie, że działa ładnie, dopóki kolega nie wykazał mi dosyć poważnego błędu w moim dotychczasowym rozumowaniu.
Otóż obiekt klasy reprezentujący wątek na forum w momencie konstruowania ładuje wszystkie swoje właściwości z rekordu bazy danych. (Oczywiście poza leniwie konkretyzującą się kolekcją odpowiedzi). Wygląda jednak dosyć niekorzystnie, gdy np chcę wyświetlić samą tylko listę wątków i nie potrzebuję ładować treści.
Jak sobie z tym najlepiej poradzić? Podejrzewam, że ktoś z Was podpowie mi pewnie, żebym skorzystał z jakiegoś gotowego frameworka typu ORM. Wydaje mi się jednak, że to będzie trochę na wyrost. W końcu logika takiego forum nie jest zbyt złożona.
Zależy mi na tym, żeby w jakiś elegancki sposób sprawić, żeby obiekt reprezentujący wątek ładował z bazy danych tylko te cechy, które faktycznie będą mi potrzebne w danym wywołaniu programu, jednocześnie nie angażując w to bardzo złożonych klas, czy też całych frameworków. Bedę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.