Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Upload plików ( nie obrazkow)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Pucy
Wlasnie rozkminiam od czego by tu zaczac... Mam problem gdyz nie wiem jak przeniesc na server za pomoca php plik inny niz jakis tam obrazek... w momencie gdy do formularza podaje plik avi , mp3 lub cos innego... to anwet print_r($_FILES) nie zwraca mi typu, rozmiaru, niczego oporcz nazwy.. to raz... Drugim problemem jest to ze nie wiem jak sie odniesc do danych przekazywanych do servera podczas uploadu [inaczej: jak sa robione proccess bar`y uploadowania] Gdyby chcial napisac taki skrypt ktory pokaze mi ile uploadowalem takiego avika, to odczego powinienem zaczac? naprawde nie widze punktu oparcia, procz gotowych skryptow... :/

Plz help
kossa
nie print_r($_FILES); a w tym wypadku print_r($_FILES["nazwa_pola_file_z_formularza");

pasek postępu w php ciężko, musiałbyś skorzystać z możliwości jakie daje ajax, na gogole jest kilka linków z przykładami

Łukasz
Babcia@Stefa
Witam, spróbuj użyć jakiejś funkcji rozpoznającej typ pliku (chyba filetype()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual), mi się wydaję że filetype()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual zwróci typ mime pliku.

Co do drugiego problemu to chyba tylko we flashu, nawet w ajaxie raczej nie.
Próbowałem w php i ajaxie zrobić taki download status bar, ale nie mam jak przeskoczyć pomiędzy odświerzeniem strony do dalszych danych (pierwsze odświerzenie to pobranie i zapisanie 2kb, następne kolejne 2kb itd. chodzi o to by co odświerzenie kontynłować pobieranie a nie zaczynać od nowa..., próbowałem fseek, fgets i ftell ale nic...)

@edit
kossa byłeś 2 minuty przed mną biggrin.gif (pisałem razem z tobą post równocześnie)

Dziękuje, Babcia@Stefa
Exek
Cytat(Pucy @ 17.08.2007, 18:27:36 ) *
rugim problemem jest to ze nie wiem jak sie odniesc do danych przekazywanych do servera podczas uploadu [inaczej: jak sa robione proccess bar`y uploadowania]

W czystym php nie da sie, nawet z ajaxem. Istnieje rozszerzenie php (nie pamietam nazwy) ktore na cos takiego pozwala. Zawsze mozesz zrobic cos takiego w javie lub flashu. Do javy to nawet istnieje jakis darmowy uploader, poszukaj na google.
Pucy
Hmm oka sproboje z filetype()... a te progresss bary widzialem z asp i flashem, nawet w ajaxie cos bylo, ale z definicji jest to bardzo niebezpieczne podobno... ale chcialem sie dowiedziec jak w ogole pobrac informacje o innym pliku niz jpg gif itd...

btw.. nawet jak daje print_r($_FILES['nazwa']); to nic nie ma
Exek
progressbar to tylko progressbar... pokazuje procent wykonywania jakiejs czynnosci... np ja cos takiego w mass mailerze w panelu adm zrobilem. Ale wgrywanie plikow za pomocą php i ajaxu to nie takie hop-siup imo
Pucy
NO spoko... ale ja mam rozkmine jak w ogole pobrac 'wielkosc przekazanych danych' zalozmy ze robie w ajaxie.. asynchronicznie jakos... wykonuje move_uploaded_file() ... bla bla bla... jak teraz (jaka funkcja, lub potok, lub cokolwiek) powie mi i le tych danych zostalo jzu wyslanych? Skad to odczytywac?
Exek
http://www.google.pl/search?q=php+file+upload+progress

ooo... troche sie pozmienialo od czasu kiedy ostatnim razem szukalem takiego rozwiazania tongue.gif

ale z tego co widze to http://pdoru.from.ro/ jest najlepszym rozwiazaniem, a reszta sie sypnie przy zbyt duzej ilosci osob jednoczesnie wgrywajacych pliki
Pucy
Btw a jest jakas funckja ktora pozwaala na pobranie jakichkolwiek danych z np. uploadowanego .avi ? cos typu getimagesize() itp itd, tyle ze dla innego typu plikow?
Exek
wiem ze z jpg mozna wydobyc wszystkie informacje, co do avi nie mam pojecia, moje 30sek googlowanie rezulatow nie dalo tongue.gif
wlamywacz
Na progres bar najlepszy jest perl+ajax+php, sam używam i polecam. snitch.gif
k@mil
widziałem gdzies progress bar zrobiony w php i java script
jezeli znajde to, to podam link czy cos
wlamywacz
W php ? Jestem ciekaw bo nigdy nie spotkałem.
Pucy
NIe no ja widzialem cos, ale wspomagane asp itd... a poza tym wszystko ma jakies luki lub nie jest kompatybilne z przegladarkami... uh ciezko...
wlamywacz
Otóż to perl jest zgodny ze wszystkimi przeglądarkami ponieważ informację zbiera ajax a tym robisz z tym co zechcesz smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.