rasgan
4.09.2007, 14:14:28
Witam,
w pracy dostałem zadanie: znajdz sobie framework do php5 w którym będziesz mógł pisać dowoli aplikacje, żebyśmy mogli je sprzedawać - nie dosłownie tak brzmiało, ale chodzi o to samo. Poszperałem, poszukałem i znalazłem:
- PRADO
- Zend Framework
- Symfony
Chciałem zapytać, z którego z nich mogę korzystać (pisać na nim strony i nie tylko strony) a później je sprzedawać? Jakie zasady muszę spełnić? Nie bardzo orientuję się w licencjach, ale z tego co wyczytałem to PRADO jest na licencji BSD więc mogę z nim robić co chcę pod warunkiem, że będzie gdzieś informacja w stylu Powered by PRADO (jako link do strony prado) ale nie umiem się doszukać informacji o Zend zaś licencji Symfony nie rozumiem w ogóle. Mozecie mi pomóc w rozwianiu tych kwestii? I który framework polecicie początkojącemu programiście?
Cytat(rasgan @ 4.09.2007, 13:14:28 )

I który framework polecicie początkojącemu programiście?
Symfony? Ja zacz
ąłem od Symfony i powiem, że nie jest on jakoś specjalnie trduny. ZF czytałem, że to szkielet Frameworka więc dla początkującego...
Co do licencji Symfony sam jestem ciekaw.
Licencja symfony jest chyba najprostsza licencją w sieci.
Możesz sobie zrobić co tylko chcesz: rozpowszechniać, kopiować, sprzedawać....
Jednym słowem:
"Bierzta i róbta co chceta!"Zresztą maci to jak byk napisane:
symfony LicenseCytat
I który framework polecicie początkojącemu programiście?
Początkującemu?
Żaden.
Nabierz wprawy w programowaniu to pogadamy
acztery
4.09.2007, 19:32:43
a za ile mozna sprzedaz np ksiege gosci...
wnioskuje ze nie znasz php i firma chce abys sie nauczyl framweroka i aplikacje ktore napiszesz w trakcie zapoznawania sie z nim maja byc odrazu sprzedawane .. dobry jesteś chyba ze 1 aplikacje za kilka miesiecy na sprzedaż.
tego samego zdania co mike jestem. najpier podstawy potem framwerok
rasgan
4.09.2007, 19:55:43
Panowie, chyba przesadzacie. Pisząc początkujący miałem na myśli taki stan znajomośći PHP by pisać w nim aplety, ale jeszcze nie tak wielki by napisać własnego frameworka. I właśnie dlatego kazano mi znaleźć frameworka, by nie tracić czasu na douczanie się i prace nad własnym tylko żeby wykorzystać gotowe rozwiązanie. Mój błąd, źle się wyraziłem.
Cytat(rasgan @ 4.09.2007, 20:55:43 )

Pisząc początkujący miałem na myśli taki stan znajomośći PHP by pisać w nim aplety, (...)
Stan wiedzy? Niewielki.
Aplety to się w Java pisze. Doucz się, poważnie radzę. Dopiero później weź sie za większe aplikacji i za frameworki.
rasgan
5.09.2007, 06:32:51
Aplet, aplikacja, strona, program... przecież to nazwy. Co za różnica czy się powie strona czy aplikacja (swoją drogą aplikacje są pod windows) w php chyba się pisze skrypty ale to jest wielki off-topic i chciałbym go uniknąć. Czy więc możecie mi doradzić z tymi frameworkami i ich licencjami? Wiem już że z Symfony moge robić co chcę, jak chce i nie musze pisać że to symfony, z Prado muszę pisać, że to projektr oparty na prado a co z ZF?
grzesiek_g
12.09.2007, 07:52:29
Fragment licencji CodeIgniter:
Cytat
You are permitted to use, copy, modify, and distribute the Software and its documentation, with or without modification, for any purpose, provided that the following conditions are met:...
5. Products derived from the Software must include an acknowledgment that they are derived from CodeIgniter in their documentation and/or other materials provided with the distribution.
...
Pełny tekst:
http://codeigniter.com/user_guide/license.html
Użyj symfony, możesz sprzedawać, licencja jest jak zawsze na stronie.. wystarczy przeczytać:
http://www.symfony-project.com/content/licenseCodeIgniter nie używaj bo jest w php4.
rasgan
12.09.2007, 18:34:56
Wziąłem się za Prado. Symfony jakieś dziwne jest
Quider
29.03.2009, 23:55:06
sorki, ze odkopuje, ale nie moglem znalesc nic w necie na ten temat tak jednoznaczenego, poza licencją, która rozumiem niedokońca.
Pytanie:
Czy mogę sprzedać aplikację na podstawie Kohany? Jesli tak to jakie warunki musze spełnić?
bełdzio
30.03.2009, 00:06:20
Quider
30.03.2009, 19:44:14
No kurna myślałem, ze wyraziłem sie dosyc jasno. Mówie, że nie rozumiem do końca licencji KohanaPHP i proszę o polska odpowiedz, czy mogę ja sprzedac jesli tak to na jakich warunkach a nie link to do licencji. Tyle to ja se w googlu znajde... dzieki
mike
30.03.2009, 20:00:39
Cytat(Quider @ 30.03.2009, 20:44:14 )

Tyle to ja se w googlu znajde... dzieki
Zesrasz nie znajdziesz

Przeceniasz swoje umiejętności szukania
translate.google.com :: http://kohanaphp.com/licenseMożesz sprzedawać wszystko co napiszesz za pomocą Kohana. W plikach frameworka masz jedynie zachować informacje o autorach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.