Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Framework]Licencje na Frameworki
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
rasgan
Witam,

w pracy dostałem zadanie: znajdz sobie framework do php5 w którym będziesz mógł pisać dowoli aplikacje, żebyśmy mogli je sprzedawać - nie dosłownie tak brzmiało, ale chodzi o to samo. Poszperałem, poszukałem i znalazłem:
- PRADO
- Zend Framework
- Symfony
Chciałem zapytać, z którego z nich mogę korzystać (pisać na nim strony i nie tylko strony) a później je sprzedawać? Jakie zasady muszę spełnić? Nie bardzo orientuję się w licencjach, ale z tego co wyczytałem to PRADO jest na licencji BSD więc mogę z nim robić co chcę pod warunkiem, że będzie gdzieś informacja w stylu Powered by PRADO (jako link do strony prado) ale nie umiem się doszukać informacji o Zend zaś licencji Symfony nie rozumiem w ogóle. Mozecie mi pomóc w rozwianiu tych kwestii? I który framework polecicie początkojącemu programiście?
bim2
Cytat(rasgan @ 4.09.2007, 13:14:28 ) *
I który framework polecicie początkojącemu programiście?

Symfony? Ja zacząłem od Symfony i powiem, że nie jest on jakoś specjalnie trduny. ZF czytałem, że to szkielet Frameworka więc dla początkującego...

Co do licencji Symfony sam jestem ciekaw. smile.gif
mike
Licencja symfony jest chyba najprostsza licencją w sieci.
Możesz sobie zrobić co tylko chcesz: rozpowszechniać, kopiować, sprzedawać....
Jednym słowem: "Bierzta i róbta co chceta!"

Zresztą maci to jak byk napisane: symfony License

Cytat
I który framework polecicie początkojącemu programiście?
Początkującemu? Żaden.
Nabierz wprawy w programowaniu to pogadamy tongue.gif
acztery
a za ile mozna sprzedaz np ksiege gosci...

wnioskuje ze nie znasz php i firma chce abys sie nauczyl framweroka i aplikacje ktore napiszesz w trakcie zapoznawania sie z nim maja byc odrazu sprzedawane .. dobry jesteś chyba ze 1 aplikacje za kilka miesiecy na sprzedaż.

tego samego zdania co mike jestem. najpier podstawy potem framwerok
rasgan
Panowie, chyba przesadzacie. Pisząc początkujący miałem na myśli taki stan znajomośći PHP by pisać w nim aplety, ale jeszcze nie tak wielki by napisać własnego frameworka. I właśnie dlatego kazano mi znaleźć frameworka, by nie tracić czasu na douczanie się i prace nad własnym tylko żeby wykorzystać gotowe rozwiązanie. Mój błąd, źle się wyraziłem.
mike
Cytat(rasgan @ 4.09.2007, 20:55:43 ) *
Pisząc początkujący miałem na myśli taki stan znajomośći PHP by pisać w nim aplety, (...)
Stan wiedzy? Niewielki.
Aplety to się w Java pisze. Doucz się, poważnie radzę. Dopiero później weź sie za większe aplikacji i za frameworki.
rasgan
Aplet, aplikacja, strona, program... przecież to nazwy. Co za różnica czy się powie strona czy aplikacja (swoją drogą aplikacje są pod windows) w php chyba się pisze skrypty ale to jest wielki off-topic i chciałbym go uniknąć. Czy więc możecie mi doradzić z tymi frameworkami i ich licencjami? Wiem już że z Symfony moge robić co chcę, jak chce i nie musze pisać że to symfony, z Prado muszę pisać, że to projektr oparty na prado a co z ZF?
grzesiek_g
Fragment licencji CodeIgniter:

Cytat
You are permitted to use, copy, modify, and distribute the Software and its documentation, with or without modification, for any purpose, provided that the following conditions are met:...

5. Products derived from the Software must include an acknowledgment that they are derived from CodeIgniter in their documentation and/or other materials provided with the distribution.

...

Pełny tekst: http://codeigniter.com/user_guide/license.html
sf
Użyj symfony, możesz sprzedawać, licencja jest jak zawsze na stronie.. wystarczy przeczytać:

http://www.symfony-project.com/content/license

CodeIgniter nie używaj bo jest w php4.
rasgan
Wziąłem się za Prado. Symfony jakieś dziwne jest tongue.gif
Quider
sorki, ze odkopuje, ale nie moglem znalesc nic w necie na ten temat tak jednoznaczenego, poza licencją, która rozumiem niedokońca.
Pytanie:
Czy mogę sprzedać aplikację na podstawie Kohany? Jesli tak to jakie warunki musze spełnić?
bełdzio
http://kohanaphp.com/license
Quider
No kurna myślałem, ze wyraziłem sie dosyc jasno. Mówie, że nie rozumiem do końca licencji KohanaPHP i proszę o polska odpowiedz, czy mogę ja sprzedac jesli tak to na jakich warunkach a nie link to do licencji. Tyle to ja se w googlu znajde... dzieki
mike
Cytat(Quider @ 30.03.2009, 20:44:14 ) *
Tyle to ja se w googlu znajde... dzieki
Zesrasz nie znajdziesz tongue.gif Przeceniasz swoje umiejętności szukania tongue.gif
translate.google.com :: http://kohanaphp.com/license
Możesz sprzedawać wszystko co napiszesz za pomocą Kohana. W plikach frameworka masz jedynie zachować informacje o autorach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.