Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Coraz większy ID
Forum PHP.pl > Forum > PHP
WebKing
Witam mam pytanie bawię się skryptem z http://php.org.pl/artykuly/3/7 i chciałbym zrobić że aby każdy zarejestrowany user dostał własne ID (cyfrę) no i jest tak np.ja się zarejestruje dostane ID o wartości 2 ktoś inny się zarejestruje i dostanie ID o wartości 3 Z góry dziękuje za odpowiedź
robertinho
Ustaw dla pola 'id' AUTO_INCREMENT w bazie danych
WebKing
Nie chcę się bawić w bd jak bym chciał to nie pisał bym tego winksmiley.jpg musi być jakiś skrypt do tego
krowal
robertinho podał Ci najlepszy z możliwych sposobów. Ale jak musisz sobie życie utrudniać to możesz np sprawdzać jakie jest aktualnie najwyższe ID w bazie i dodawać rekord o ID = ID + 1. Niestety przy usuwaniu takiego rekordu i ponownym dodaniu nowego, uzyska on numer który już kiedyś istniał, co w przypadku jakichś powiązań użytkownika po jego ID może sprawiać problemy. Dlatego musisz to w jakiś sposób kontrolować np usuwając wszystkie powiązania z tym rekordem, lub dbając o to by żaden z nowych użytkowników nie dostał jakiegoś starego numeru... itp.
WebKing
A nie ma może czystego kodu w php i bez bazy danych
krowal
Możesz zrobić na plikach. W podobny sposób. Gotowca Ci nikt nie poda, a i szukał też nikt za Ciebie nie będzie.
WebKing
Nie oczekuje gotowca zrobie se randem hehe
phpion
Cytat(WebKing @ 13.09.2007, 16:17:23 ) *
zrobie se randem hehe

Super pomysł... weź lepiej przetrzymuj następne id w osobnym pliku i je za każdym razem pobieraj, inkrementuj, aktualizuj wpis w pliku. Tylko jeśli kilku userów w jednym czasie będzie się rejestrować to może wyjść kupka...
Cysiaczek
Jakim randem? Samym randem? To tak jakbyś aplikacji kazał grać w rosyjską ruletkę : DDD

1. Przyjmij jakiś format identyfikatora
2. Napisz funkcje sprawdzające, czy podany identyfikator już istnieje
3. Powiekszaj identyfikator o konkretna wartość, ale zawsze większą niż najwyższy do tej pory kiedykolwiek stworzony. (np +1)
4. Przechwuj gdzieś aktualny najwyższy stan licznika identyfikatora.

Pozdrawiam.

P.S.
rand...poprawiłeś mi humor biggrin.gif
WebKing
Nie teraz przydzielam losowe id
Sedziwoj
Sorry za OT, ale na prawdę można się uśmiać <lol>
piter2k1
Nie rozumie twojego uporu WebKing.

Wystarczy ustawić w bazie danych id na "auto_increment", a w zapytaniu do pole odpowiadające za id pozostawiasz puste np. id = ''

Dzięki temu kolejny numer zostanie wygenerowany automatycznie i na pewno się nie powtórzy!

To jest najprostszy i najkrótszy sposób!
kriqs
zostawcie kolege niech robi randem smile.gif ludzie ktorzy rrobia stronki za 30zl tez musza byc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.