Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL/PHP] Problem z kategoriami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Airborne
Skrypt mój do sortowanie wiadomości wg kategorii działa dobrze na localhoście, ale kiedy wrzucam go na serwer zwraca mi błąd

Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in xxxx/kategoria.php on line 13.

1. <?php
  2. $link = @mysql_connect("$host","$user","$pw");
  3. mysql_query("SET NAMES latin2");
  4. mysql_query("SET CHARSET latin2");
  5. $kategoria = $_GET['kategoria'];
  6. if($kategoria == "Wszystkie") $result = mysql_query("SELECT * FROM news ORDER BY id DESC");
  7. if($kategoria != "Wszystkie") $result = mysql_query("SELECT * FROM news WHERE kategoria = '$kategoria' ORDER BY id DESC");
  8. mysql_query("SET NAMES latin2");
  9. mysql_query("SET CHARSET latin2");
  10. $ilosc = @mysql_num_rows($result);
  11. echo("<div class='news'>");
  12. while($row = mysql_fetch_array($result)){
  13. echo("<div><h2 class='news_title' title='$row[tytul]'>$row[tytul]</h2><small>Autor: $row[autor] @ $row[kiedy] w kategorii: <a href='index.php?kategoria=$row[kategoria]'>$row[kategoria]</a></small><br><br>$row[wpis]");
  14. }
  15. echo("</div>");
  16. @mysql_close($link);
  17. ?>

-------------------------
do PHP są odpowiednie znaczniki BBCode
a nie tylko [code] do wszystkiego
~Cienki1980
tsharek
nie może połączyć sie z bazą danych. Sprawdź połączenie (login, hasło, host, czy baza danych istnieje)

Ps: użyj właściwego bbcode (php), bo ciężko się na takie coś patrzy
Airborne
Baza istnieje, login itp - wszystko poprawne (na stronie głównej wszystko wyświetla bez zarzutu). Myślałem, że może jakaś różnica w wersjach php (domyślnie na serwerze mam ustawione php4, na local 5), ale ustawienie .htaccess nic nie zmianiło.
mike
~harek, ~drPayton coście się tak czepili tego logowania. Przecież błąd o czym innym mówi.
Przy braku połączenia PHP wywala zupełnie inne błędy.
~Airborne Twoje zapytanie albo nie zwraca wyników, albo jets błedne. Sprawdź to masz do dyspozycji mysql_error(). Skorzystaj z tej funkcji tuz po tym jak wykonasz zapytanie (po tym jak wywołasz mysql_query()).
Jeśli masz błedy to o tym się dowiesz.

Ale to wszystko już dawno powinno być sprawdzone mad.gif
Najczęstsze błędy, Zanim zapytasz, to sprawdź. (pkt. 2)

I przede wszystkim wywal wszystkie @
Airborne
Posprawdzałem jeszcze raz, wstawiłem mysql_error() i nic. Dla pewności jeszcze raz wrzuciłem całą stronę oraz sql z localhosta na serwer i cały czas wyświetla

Kod
Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in xxx/kategoria.php on line 17

Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in xxx/kategoria.php on line 21

1. <?php
  2. $link = mysql_connect(&#092;"$host\",\"$user\",\"$pw\");
  3. mysql_query(&#092;"SET NAMES latin2\");
  4. mysql_query(&#092;"SET CHARSET latin2\");
  5. mysql_select_db(&#092;"$db\");
  6. $kategoria = $_GET['kategoria'];
  7. if($kategoria == &#092;"Wszystkie\") $result = mysql_query(\"SELECT * FROM news2 ORDER BY id DESC\");
  8. if($kategoria != &#092;"Wszystkie\") $result = mysql_query(\"SELECT * FROM news2 WHERE kategoria = '$kategoria' ORDER BY id DESC\");
  9. mysql_query(&#092;"SET NAMES latin2\");
  10. mysql_query(&#092;"SET CHARSET latin2\");
  11. $ilosc = mysql_num_rows($result);
  12. echo(&#092;"<div class="news">\");
  13. while($row = mysql_fetch_array($result)){
  14. echo(&#092;"<DIV><h2 class="news_title" title="$row[tytul]">$row[tytul]Autor: $row[autor] @ $row[kiedy] w kategorii: <a href="index.php?kategoria=$row[kategoria]">$row[kategoria]
  15.  
  16. $row[wpis]&#092;");
  17. }
  18. echo(&#092;"\");
  19. mysql_close($link);
  20. ?>

//Dzięki za poprawienie z code na php. Na przyszłość będę pamiętał.
Cienki1980
Zajrzyj proszę do manuala php i sprawdź jak się wykorzystuje funkcję mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.

Podpowiedź: nie tylko musisz ją wywołać, ale również wyświetlić to co zwraca.
Airborne
Ok, nie wiem w czym leżał błąd, bo w sumie niewiele zmieniłem, ale działa. Wielkie dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.