Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Smarty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Marcinnn
Hej! Zaczynam ze smartami i nie mogę zacząć. Nie wiem czemu nie mogę nawet zmusić skryptów do wykorzystywania biblioteki smarty i nie wiem czemu a wklejam brutalnie przykłady z neta również z Waszego forum. Oczywiście nie jestem kretynem i np. wstawiam właściwe adresy a nie te z przykładów, podobnie wpisałem aktualnie posiadaną wersję Smarty - chociaż może i jestem kretynem i czegoś tam nie robię. Próbuje instalować, konfigurować i nic. Ciągle biała strona Ktoś może mi coś doradzić?

Próbowałem np. z wikipedii
dla pliku php

1. <?php
  2. define('SMARTY_DIR', 'smarty-2.6.9/' );
  3. require_once(SMARTY_DIR . 'Smarty.class.php');
  4.  
  5. $smarty = new Smarty();
  6. $smarty->template_dir = './templates/';
  7. $smarty->compile_dir = './templates/compile/';
  8. $smarty->cache_dir = './templates/cache/';
  9. $smarty->caching = false;
  10. $smarty->error_reporting = E_ALL; 
  11.  
  12. $smarty->assign('tytul', 'TYTUŁ: To jest prosty przykład wykorzystania Smarty ...');
  13. $smarty->assign('tresc', 'TREŚĆ: To jest wiadomość, ustawiona funkcją assign()');
  14.  
  15. $smarty->display('index.tpl');
  16. ?>

a dla pliku tpl
  1. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">
  2. <title>{$tytul}</title>
  3. <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
  4. </head>
  5.  
  6. <body> {* To jest komentarz, NIE będzie widoczny w wynikowym pliku HTML *}
  7.  
  8. <p>{$tresc}</p>
  9.  
  10. </body><!-- To jest komentarz, który BĘDZIE widoczny w wynikowym pliku HTML -->
  11. </html>

albo też z paru innych miejsc których chwiliwo nie mogę znaleźć, ale jak znajdę to się poprawie :-)
głównie kombinowałem z plikiem php
np. dodawałem mu na początku:
define('SMARTY_DIR', 'c:/webroot/libs/Smarty-v.e.r/libs/'); (oczywiście z właściwie zmienionym adresem strony

i mam wrażenie, że te biblioteki najzwyczajniej w świecie nie chcą mi wejść, on tak jakby się upierał, że nie widzi pliku Smarty.class.php i już nawet ścieżki próbowałem mu podać na kilka możliwych sposobów bo sam nie wiem co jest nie tak.

---
Proszę używać BB Code.
---
~strife
Balon
Jeśli biała, a powinno coś tam być, to najwidoczniej musisz zmienić raportowanie błędów na E_ALL.
qqrq
A nie możesz dodać sobie katalogu zawierającego plik Smarty.class.php do include path w php.ini? Nie będziesz się wtedy męczył ze ścieżkami...
Marcinnn
NIe mogę znaleźć takiego pliku - poszukam.
Najlepsze jest to, że inne aplikacje nie zrobione przeze mnie - gdzie używa się xoopsa tak, że wykorzystuje on smarty - działają.
sf
Kolega Ci napisał... biała strona znaczy, że masz wyłączone błędy. Jeśli coś nie działa to wywala błędy, więc włącz by Ci się pojawiały!
Marcinnn
  1. <?php
  2. error_reporting(E_ALL); - Czy tak się ładuje raportowanie wszystkich błędów?
  3.  // Ładowanie niezbędnej klasy Smarty
  4. require('//Smarty.class.php');
  5.  
  6.  
  7. // Inicjacja klasy
  8. $Smarty = new Smarty;
  9.  
  10. // Przypisanie wartości do zmiennej $text
  11. $Smarty -> assign('text', 'Hello World!');
  12.  
  13. // Wyświetlanie szablonu
  14. $Smarty -> display('index.tpl');
  15. ?>

Oczywiście po myślniku tekst jest dodany później tylko na forum. To jest jeden z przykładów jaki próbowałem. Nie wyświetla się nic ani na stronie ani w kodzie źródłowym.
robertpiaty
Wygląda na to że jednak masz błędny adres w instrukcji include.

masz:

1. <?php
  2. require_once(SMARTY_DIR . 'Smarty.class.php');
  3. ?>

wygląda na to że umieściłeś swój plik w folderze z plikami smarty.

W drugim przykładzie podałeś

1. <?php
  2. require('//Smarty.class.php');
  3. ?>

zwróć uwagę na dwa ukośniki w ścieżce, poza tym brakuje Ci w tym przykładzie

1. <?php
  2. $smarty->template_dir = './templates/';
  3. $smarty->compile_dir = './templates/compile/';
  4. $smarty->cache_dir = './templates/cache/';
  5. ?>

Jakie uprawnienia ustawiłeś dla tych folderów?
sf
ini_set('display_errors', 1);
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.