Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [javascript] Problem z walidacją za pomocą JS!
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ApC
Witam,
Mam coś takiego:

Kod
if (document.formularz.pole.value.replace(/[ a-zA-Z]+/,'')!='') { alert("Pole ma może mieć litery oraz spacje!"); return false; };

Problem w tym, że np. jak ktoś wpisze w to pole np polski znak: "ó" to już mu nie zadziała sad.gif Jak zrobić Aby zadziałało z PL znakami smile.gif?
no_face
Owy skrypt nie sprawdza pl znakow, dodaj do funkcji replace pl znaki.
ApC
Próbowałem właśnie, to wtedy cały kod był na marne, bo nie działał w ogóle ;( Pomoże ktoś?
no_face
Dzialac, bedzie dzialal, problemem byc moze stalo sie kodowanie znakow. Zapisz plik ze skryptem, jak i ustaw kodowanie strony w tym samym wariancie. Jesli to nie pomoze przejdziemy do testowania.
ApC
Przestawiłem i dalej to samo. A w ogóle w jakiej postaci mam zapisać te polskie znaki?
no_face
Polskie znaki w zaleznosci od Twojego edytora beda w locie kodowane, lub dopiero po zapisie. W tych przypadkach, albo bedziesz widzial jakies krzaczki, albo normalne litery. To w sumie nie ma znaczenia jestli wykonasz to mniej wiecej tak:
1. W odpowiedniej sekcji meta tagow ustawiasz kodowanie strony np charset=iso-8859-2
2. Plik zapisujesz w tym samym kodowaniu. Powinienes miec mozliwosc wyboru kodowania w trakcie operacji zapisu pliku.

Po tym wszystkim kod przedstawiony ponizej dziala, przed chwila sprawdzalem u siebie.

1. <?php
  2. if (document.formularz.pole.value.replace(/[ a-zA-Zążśźęćńół]+/,'')!='') { alert("Pole ma może mieć litery oraz spacje!"); return false; };
  3. ?>

Oczywiscie w razie potrzeby mozesz dodac tez odpowiednie wielkie litery z ogonkami.

Pozdrawiam.
ApC
Był problem z kodowaniem, mam UTF-8. Aż takich podstaw nie musisz co zrobić ja zapisać biggrin.gif Chodziło mi tylko ładnie co jest nie tak smile.gif - ale dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.