Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] skrypt sprawdzający ważność kodu [problem]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lazzar
Witam

Mam pytanie. Jestem w trakcie tworzenia serwisu internetowego i chciałbym pewną jego część udostepniać po wysłaniu sms-a. Tutaj właśnie mam dylemat. Nie jestem zbyt biegły w php, ale wpadłem na tako oto pomysł. Mając na stronie kilkadziesiąt galerii chciałbym utworzyć odpowiedni skrypt sprawdzający ważność kodu dla każdej z galerii z osobna. W tym miejscu pojawia się problem. Mianowicie czy jak osadzę skrypt w każdej z galerii z osobna czy użytkownik po wykupieniu kodu (wysłanie wiadomości sms) nie będzie miał problemów z wejście do pozostałych galerii.

Wiem jak przerobić skrypty ale nie wiem czy ta metoda zadziała.

Mam nadzieję, że dostane jakąś odpowiedź.
ayeo
Chyba nie rozumiem. Zrób sobie tabele USERS i tam daj kolumny: id, login, password, status Jeśli ktoś wykupi kod to zmieniasz status powiedzmy na 1 i potem sprawdzasz czy ma dostep czy nie. Mozesz tez dodac czas i sprawdzac czy kod nie wygasl. Nie wiem czy o to chodzi bo nie do konca rozumiem problem.

Pozdrawiam
Cysiaczek
Przecież to wszytsko zalezy jak będzie taka walidacja wyglądała. Dajesz dostęp tylko tym, którzy coś są oznaczeni jako uprawnieni. Do innych galeri dajesz dostęp wszystkim.

Popraw proszę tytuł topiku na zgodny z zasadami forum Przedszkole
lazzar
Mianowicie chodzi o to by w każdej galerii był osadzony skrypt sprawdzający ważność kodu. Chodzi mi o to czy jak dany użytkownik wykupi kod wchodząc do jednej galerii to czy nie będzie miał problemu prze próbie wejścia do galerii następnej. Na mojej stronie jest blisko 200 galerii i nie moge wymyśleś prostrzego sposobu na sprawdzanie czy dany user ma odpowiedni kod czy nie.
Cysiaczek
Podajesz za mało danych.
1. Czy dla każdej galerii jest inny zestaw kodów?
2. Co masz na mysli pytając "czy nie będzie miał problemu"? Bo ironicznie, to pytasz, czy będzie miał problem z oszukaniem Ciebie.

Napisz to tak, żeby dać więcj uzytecznych informacji i tym jak działa Twój system i co chcesz, żeby mógł zrobić użytkownik, który opłaci i który nie opłaci.

Pozdrawiam.
lazzar
na mojej stronie jest około 160 galerii ze zdjęciami. Chciałbym by urzytkownicy chcący wejść do pojedyńczej galerii musieli zapłacić wysyłając sms. Ze strony allpay dostałem skrypt sprawdzający ważność kodu. Nie znam się zbytno na php i nie wiem jak przerobić skrypt by jeden odpowiadał za sprawdzanie kody przy próbie wejścia do każdej galerii. Dlatego wpadłem na pomysł by do każdej galerii dodać odpowiedni skrypt sprawdzający czy urzytkownik chcący wejść do płatnej galerii ma wykupiony abonament czy nie. Przy mojej znajomości języka php umiem przerobić skrypt tak by sprawdzał ważność kodu dla pojedyńczej galerii. Tutaj mam mały problem. Mianowicie nie wiem czy jak przy próbie wejścia do danej galerii urzytkownik wykupi abonament to czy system będzie go wpuszczał do pozostałych galerii już bez problemu.

W skrypcie z allpay jest fraza o stronie, która będzie sie otwierać po sprawdzeniu ważności kodu. Tutaj bym wstawił adres galerii, a jak ważność kodu byłaby ujemna albo by stwierdzono brak kodu przenosiłoby urzytkownika do odpowiedniej strony gdzie mógłby wykupic kod.

Myslę, że dosadnie wytłumaczyłem mój problem jak nie to mogę coś jeszcze dopisać.
fredzio90
zeby wyslac sms-a musisz miec konto u jakiegoś usługodawcy tego typy.. taki skrypt jest na stronie jednego z nich ale niec nie zrobisz jeżeli cie nie zarejestrują..... allpay.pl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.