Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Problem z funkcja
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukash82
Witam. Mam taki problemik z deklaracja funkcji. Pisze sobie prosta aplikacje i zauważyłem, ze pewien fragment kodu będzie mi sie identycznie powtarzał parę razy. Postanowiłem wiec użyć do tego funkcji, w która wpisze ten kod a potem wywołam ja w odpowiednich miejscach. A wiec w uproszczeniu mam coś takiego:
  1. <?php
  2. $autor = $row['news_autor'];
  3. function wyswietl(){
  4. echo "Autor: " . $autor;
  5. }
  6. if (jakis warunek)
  7. {
  8. echo "opcja 1";
  9. wyswietl()
  10. }
  11. else
  12. {
  13. wyswietl()
  14. }
  15. ?>

Jak widać zmienna autor otrzymuje z jakiegoś wcześniejszego zapytania do bazy i zmienna ta na pewno ma jakąś wartość bo już próbowałem robić samo echo. Niestety tak jakby w ciele funkcji PHP nie widzi mi tej zmiennej. Wyczytałem w manualu, ze trzeba zmienna autor zadeklarować jako globalna. Zrobilem cos takiego:
  1. <?php
  2. global $autor = $row['news_autor'];
  3. ?>

ale wtedy jakieś dziwne efekty wizualne pojawiają sie mi na stronie... tzn, stronka sie rozwala trochę, a w miejscu, gdzie ma sie pojawić wywołana funkcje jest tylko tekst "Autor: " bez zmiennej, która ma wyświetlić np. imię autora. Może po prostu coś źle robie...? Jeśli wiecie jak to zrobić to proszę o jakaś podpowiedz. Pozdrawiam, Łukasz.
foka
moze lepiej wywolac f-cje z argumentem:
  1. <?php
  2. function wyswietl($autor)
  3. {
  4. //cialo f-cji
  5. }
  6. ?>

i wywolanie :
  1. <?php
  2. wyswietl($autor)
  3. ?>

pozdr
lukash82
Ok, dziala. Brakowalo jedengo srednika na koncu linijki przy wywolaniu funkcji. Niestety tlo mam dosc ciemne w kolorze tekstu (dopiero potem nakladam jasniejsze, ktore przez ten blad sie nie pokazywalo) i nie dojrzalem bledu jaki mi PHP wywalalo. A wywolywanie funkcji z argumentem tez sie przydalo. Dzieki foka. Pozdrawiam, Łukasz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.