Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] select'y zalezne od siebie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cornholio666
Witam,

przykladowy model bazy:

chce zrobić filtr list rozwijalnych tzn kazda tabela jest zalezna od nastepnej. Przy dwoch tabelach sobei radze ale przy wiekszej ich ilosci mam problemy.

Chodzi o to że kategoria może być przypisana do dwoch lub nieokreślonej liczby lini zaś linia może być przypisana do nieokreslonej liczby pionów.

Oczywiście na tym modelu nie da się tego zrobić. A tabel może być nawet 10.

Chodzi mi tylko o projekt bazy
sticker
No jeżeli tylko 2 poziomy zagnieżdżenia to taki schemat jest poprawny. Nie wiem dlaczego piszesz że tego sie tu nie da zrobić.

Problem pojawi sie tu jak bedziesz chciał wiecej poziomów przetrzymywać. Do takich celów proponowałby 2 tabele jedna z potrzebnymi informacjami np id | co to za filtr | .... a druga przechowująca reklacje parent_id | child_id w ten sposób jesteś uniezależnony od ilości poziomów w strukturze kosztem trudniejszego wyciągania informacji z bazy
cornholio666

jedna linia moze byc przypisana do wielu pionow, pion moze byc przypisany do wielu linii itd...

Powyższy schemat by chyba zadziałał?

Cytat
jedna z potrzebnymi informacjami np id | co to za filtr | ...

Mogłbyś to objaśnić ?

Po wybraniu nazwy z którejkolwiek listy filtr powinien ustawić odpowiednio reszte list
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.