Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www][php][krasnal]Jak odpalić stronę php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-chmielu_w-
Witam Wszystkich.

Przedszkole to myślę odpowiednie miejsce na moje pytanie smile.gif

Zainstalowałem Krasnala, uruchomiłem go (pojawił się ładny zielony listek w dolnym prawym rogu pasku pulpitu)
I teraz po prostu nie mam pojęcia jak wyświetlić stronę napisaną przeze mnie w php.
Po pierwsze gdzie ta strona powinna być umieszczona - w jakim folderze (ścieżka) a po drugie jak mam wywołać w przeglądarce tę stronę ?

Po wpisaniu w przeglądarce http://localhost/ wyskakuje jakaś stronka, ale cokolwiek tam wybiorę to mi każe podać login i hasło (nie mam pojęcia co to za login i hasło ponieważ ich nie podawałem przy instalacji, a poza tym to i tak nie wiem czy to jest właśnie dobra droga żeby wyświetlić moją skromną stronkę w php)
kossa
htdocs w katalogu z krasnalem a tam chyba w katalogu z apache ale nie pamiętam jak to było, krasnal jest od lat nierozwijany, na forum były wątki o polecanych pakietach nowszych od krasnala, poszukaj przez wyszukiwarkę - hasło krasnal smile.gif

odpalasz swoje pliki/skrypty poprzez localhost/nazwa_katalogu/skrypt.php

Łukasz
Lee
Jeżeli nic nie zmieniałeś to domyślny katalog będzie na c:\Krasnal o ile dobrze pamiętam (na c:\ tak czy siak), a domyślny login i hasło:
login: root
hasło: krasnal
Chyba, że gość który robił krasnala zmienił te dane chociaż wątpię winksmiley.jpg

Btw. Krasnal jest bez sensu, lepiej było WAMP Servera zainstalować.
kossa
Cytat(Lee @ 9.10.2007, 19:51:28 ) *
Jeżeli nic nie zmieniałeś to domyślny katalog będzie na c:\Krasnal o ile dobrze pamiętam (na c:\ tak czy siak), a domyślny login i hasło:
login: root
hasło: krasnal
Chyba, że gość który robił krasnala zmienił te dane chociaż wątpię winksmiley.jpg

Btw. Krasnal jest bez sensu, lepiej było WAMP Servera zainstalować.

Tak, c:\krasnal ale pliki ze skryptami do katalogu htdocs czy jakoś tak bo w c:\krasnal jest cały pakiet i apache i php i mysql...

Cała reszta się zgadza.

Łukasz
Grabarz
http://twój_adres_ip/~katalog/skrypt.php

Pliki powinny byc w:

C:\usr\krasnal\www\katalog\
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.