Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql]powiadomienie na stronie w czasie rzecziwistym
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MaximusDM
Cześć Wam,
Szukałem w całym forum ale nie znalazłem... zrobiłem na bazie mysql 5 tabel które zawierają rekordy z danymi liczbowymi. teraz chce zrobić stronkę która będzie sprawdzała w tych 5 tabelach czy dane nie zmieniają sie zbyt gwałtownie. Dobrze byłoby gdyby jakaś wartość przekroczyła stan alarmowy na stronie automatycznie została podświetlona na inny kolor a to spowodowałoby uruchomienie alarmu dźwiękowego. I to wszystko bez odświerzania w czasie rzeczywistym. Macie jakieś pomysły, czy muszę wykorzystać do tego ajax?
kris2
nie musisz uzywac ajaxa, mozesz automatycznie przeladowywac strone co jakis czas.
Khobar
dokładnie zwykłe
  1. <meta http-equiv="REFRESH" content="10;URL=nazwa_strony " />
w nagłówku powinno wystarczyć
gdzie 10 to oczywiście 10 sekund smile.gif
NetJaro
Ale po co odświeżać? Zjada transfer i marnuje czas.. nie dodając, że po prostu brzydko to wygląda tongue.gif
Ja na Twoim miejscu użyłbym AJAX'a. Nie jest to trudne, takie przykłady są już napisane najczęściej w dokumentacji (na stronie) danej klasy do AJAX'a winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.