Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] Zapisywanie do/wyswietlanie z bazy znaku "&"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marlowe1
Witam,
Jak sugeruje temat posta pytanie jest proste- w jaki sposob moge zapisac do bazy danych znak "&" tak by potem wyswietlal sie bez problemow na stronie? Z jakiegos powodu obecnie zapisuje sie on do bazy jako jakis dziwny znaczek gdy wpisuje tekst zawierajacy ten tekst przy uzyciu formularza dla administratora strony (i.e. zeby wstawic tresc artykulu). Probowalem addslashes i htmlspecialchars ale nic to nie pomoglo. Probowalem takze zapisywac do bazy via plik tekstowy i zorientowalem sie ze duzo zalezy od tego w jakim kodowaniu zapisuje ten plik ale pozadanego efektu nie udalo mi sie w taki sposob osiagnac. Jedynym sposobem ktory dziala jest wklepanie recznie w command line tekstu zawierajacego ten tekst ale to w moim przypadku nie wchodzi w rachube. Wiadomosc z ostatniej chwili- okazuje sie, ze nawet znak " ' " (apostrof) nie chce mi sie poprawnie zapisywac- jakies porady?

Inne drobne szybkie pytanie- czy mozna cos zrobic a z faktem iz gdy kolumna tabeli posiada wlasciwosc auto increment, gdy wykasuje sie jeden rekord (z jej "srodka"), nowe rekordy nie sa wpisywane w miejsce starego tylko na pozycje o jeden wyzsza niz obecnie najwyzsza? Czy musze napisac reczenie funkcje ktora bedzie sprawdzac czy sa jakies wone pola w kolumnie id i zapisywac tam nowe rekordy jesli tak?

Dziekuje.
Pozdrawiam
Bartek
Gość
przepraszam- chodzilo mi tak wlasciwie o znak funta, £...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.