kkuubbaa88
10.10.2007, 19:09:11
witam.
mam strone www, ktora sklada sie glownie z strony glownej oraz iframe w ktorym po kliknieciu w jakis buton(menu) wyswietla sie dana strona. jak latwo sie domyslec adres wyglada zawsze www.strona.pl bez wzgledu do jakiego dzialu przejdziemy. problem sie zaczyna gdy ktos chce od razu przejsc do jakiegos dzialu wpisujac adres www.
niestety nie da sie, poniewaz wpisujac adres do jakiegos dzialu wyswietli sie tylko podstrona z tego dzialu, a nie cala strona.
i teraz mam wlasnie pytanie. co trzeba wpisac, dopisac do buttonow, aby np po kliknieciu w przycisk(kontakt) adres wygladal np. www.strona.pl?kontakt.php czy cos w tym stylu. i wtedy gdy wpisze sobie w adres przegladarki to wyswietli sie cala strona+strona kontaktu w iframe.
wiec jak cos takiego zrobic ?
pozdrawiam
kuba
colinQ
10.10.2007, 20:18:42
zrób to tak:
<?php
<a href=strona.php?page=kontakt>kontakt</a>
if($_GET['page'] !== '')
echo '<iframe src="'.$_GET['page'].'">Twoja przeglądarka nie akceptuje ramek!</iframe>'; else
echo '<iframe src="glowna.html">Twoja przeglądarka nie akceptuje ramek!</iframe>';
?>
Twoje podstrrony czyli w tym wypadku kontakt musi sie nazywać tak jak to co się wysyła w GETie i musza być w HTML bo iframe nie czyta PHP
Czyli
kontakt.html => kontakt
omnie.html => omnie
moja_galeria.html => moja_galeria
Jasne??
phpion
10.10.2007, 20:25:42
Cytat(colinQ @ 10.10.2007, 21:18:42 )

musza być w HTML bo iframe nie czyta PHP
Może nie opowiadaj herezji...
colinQ
10.10.2007, 20:37:30
no a może czyta?? :/
edit: ale oczywiście że czyta czy nie czyta, bo ja nawet dobrze nie wiem, nie sprawdzałem
phpion
10.10.2007, 20:56:02
Oczywiście, że "czyta".
Jeśli nie wiesz, nie sprawdzałeś to może nie wprowadzaj ludzi w błąd ok?