Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][sql]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kozioł
Witam , znów , wstyd sie przyznać ale nie mogę sobie poradzić z "prostą" wydawało by się sprawą ,

do formularza chcę drobic pole select , które wartości przyjmowało by z bazy danych , i tu sie wykładam , o ile zrobić samo pole z przyisanymi na stałe wrtościami potrafie to nie wiem jak pobrać je z bazy. Mam książkę z przykładem i nic mi nie wychodzi.

I druga sprawa pewnie bardziej skomplikowana , czy jeśli już uda mi się z waszą pomocą zrobić takie pole w formularzu , to czy po wybraniu danej wartości zmieni mi ona dynamicznie zawartość strony?. Chodzi o to że chcę aby po wybraniu odpowiednij wartości(jednostki) w formularzu z bazy sql , na stronie automatycznie wyświetlała mi się zawartość FTP-a dla danej jednostki którą wybiorę . Czytałem gdzieś że w PHP nie uda się zrobić i trzeba walczyć z JAVą.
zakręcony
masz tabelę, a w niej wartości

1. <?
  2.  
  3. $select='<select name="">';
  4.  
  5. // zabawa na tabeli, możesz dac ORDER BY
  6.  
  7. $query = 'SELECT ID, title FROM tabela';
  8. $result = mysql_query ($query) or die ("Error");
  9.  
  10. while ($line = mysql_fetch_array($result)) {
  11.  
  12. $ID = StripSlashes($line[0]);
  13. $title = StripSlashes($line[1]);
  14. $select.='<option value="'.$ID.'">'.$title.'</option>';
  15.  
  16.  }
  17.  
  18. $select.='</select>';
  19. ?>

edit:
co do drugiergo pytania, to w PHP tego nie zrobisz, bez przeładowania strony, pozostaje JS, AJAX lub cos innego...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.