Witam
Mam problem z pisaniem wiekszych aplikacji w ZF. Np. Logowanie. Wszedzie w tutorialach, poradnikachh jest to rozwiazane tak: budujemy
LogujController
- ZalogujAction
- WylogujAction
- FormularzAction
- HelloAction
I wchodze zeby sie zalogowac na strone www.adresdtrony.pl/loguj/formularz/
... tylko kto tak robi. Z reguły na jednej stronie w wiekszych serwisach jest cała masa róznych rzeczy, a nie jedna strona do jednego.
Dajmy na to że mam strone.
Po lewej mam boxy z róznymi rzeczami (menu, formularz logowania/informacje o zalogowanym, ostatnie wiadomosci z forum itp ...).
Po prawe mam to co zależy od wybranej strony, czyli np. Forum, Strona główna, Aktualności, Ogłoszenia...
Czyli mam takie kontrollery jak ForumController. AktualnosciController ...
Jak to zintegrować? Żeby się wszystko ładnie razem wyświetlało i żebym nie musiał w 10 kontrolerach powtarzać tego samego kodu dotyczącego logowania.
A już ideałem by było żebym mógł np. w bazie zapisać kolejność takich boxów w menu, każdemu przyporządkować jakis moduł, trzymać to w bazie danych, a przy uruchomieniu aplikacji tylko odczytywać z bazy kolejne moduły i dołączać odpowiednie kawałki kodu. Jesli chodzi o widok, to sobie poradze, nie wiem natomiast jak w jednym kontrolerze uzyć drugiego? . W tradycyjnym programowaniu to banalne, a ZF (lub raczej moja niewiedza) mnie tu ogranicza.
Chcę budować aplikacje (wortal) który będę z cały czas rozbudowywał. Takie "modułowe" podejście bardzo ułatwiłoby mi dodawanie nowych funkcji. oraz zarządzaniem istniejącymi
Proszę o radę lub jakieś linki.