Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysl] linki na zasadzie formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
drzalek
Mam taki problem.
Potrzebuję zrobić taki link na stronie, który będzie zachowywał się tak samo jak formularz, tzn. w zależności od tego w który link się kliknie to taki będzie wynik na następnej stronie.
Nie wiem czy jasno się wyrażam. Więc może przykład.
Jak mamy np formularz, jakąś malutką wyszukiwarkę i malutką bazę, powiedzmy z dwoma rekordami. W formularzu uzytkownik np wpisuje jedynkę, albo dwójkę i w zależności od tego czy wpisze jedynkę, czy dwójkę to mu wyjdzie pierwszy albo drugi rekord na stronie wynikowej. Ja chce zrobić tak, żeby na stronie nie było formularza tylko dwa linki i w zależności od tego czy się kliknie w pierwszy czy w drugi link to wyświetlają się na następnej stronie dane albo z pierwszego rekordu, albo z drugiego.

I teraz tak. Nie wiem czy takie coś jest w ogóle możliwe. Jeśli tak to nie wiem jak zaprojektować taki link, żeby przesyłał do strony wynikowej nazwę zmiennej i odrazu jej wartość. I nie wiem jak zrobić stronę wynikową, żeby te zmienne odczytał - nie mówię tu o łączeniu z bazą itp, bo to wiem. Problem dotyczy tylko linków.

Z góry dzięki za pomoc smile.gif
Daimos
masz np. plik index.php
robisz link:
  1. <a href="index.php?id=123">link do czegos o id 123</a>

i na drugiej stronie mozesz sprawdzic co jest po id=
  1. <?php
  2. $id = (int) $_GET['id']; // (int) - dzieki temu przejmiesz same cyfry, mozesz to pominac, ale lepiej sprawdzac co k
    to moze do linka dopisac
  3. echo $id; // wyswietli Ci 123
  4. ?>

mozesz przeslac wiele zmiennych za pomoca $_GET:
  1. <a href="index.php?id=123&id2=3453&cos=123asd">link do czegos</a>
drzalek
Super dzięki wielkie, dokładnie o to mi chodziło, ale nie byłem pewien czy dobrze kombinuje smile.gif jeszcze raz dzięki smile.gif
-eirik-
Napisałeś:
  1. <a href="index.php?id=123">link do czegos o id 123</a>

Jeśli chciałbym generować to przez php to rozumiem, że byłoby coś takiego:

1. <?php
  2. echo '<a href="index.php?id=123">link do czegos o id 123</a>';
  3. ?>

Idąc dalej, zamiast sztywnego pisania 123 trzeba tą wartość jakoś pobrać ze zmiennej, w moim przypadku ze zmiennej wczytywanej w pętli. Powinno być chyba tak:

1. <?php
  2. $num = mysql_numrows($result); //jakiś zestaw rekordów
  3. $i=0;
  4. while ($i < $num) { 
  5. $Row_ID=mysql_result($result,$i,"Row_ID");
  6.  
  7. echo '<a href="Wynik.php?id='.$Row_ID.'"> Wykonaj</a> ';
  8. $i++;
  9. }
  10. ?>

Jednak coś nie gra: mam dwa komunikaty Warning Unexpected character in input: '\' (ASCII=92) state=1
oraz
Parse error: syntax error, unexpected T_LNUMBER in ...

Czyżbym zgubił jakieś apostrofy/cudzusłowy? Czy moze problem w czym innym?
-eirik-
Przepraszam, wszystko jest w porządku. Błąd był gdzie indziej wstydnis.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.