Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Pytanie o interpretacje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
welluser
Gdzie mam umieścic poniższe źródło azeby na ekranie wyswietlał mi się tekst:

<?php

echo ("Oto przed Wami tekst stworzony przez PHP smile.gif ");

?>

próbowałem stworzyc plik.htm w ktorym w sekcji body dołączałem instrukcje include "dodatek.php"; ale tekst nadal nie był wyświetlany.
c3zi
Ładnie smile.gif

Stwórz plik z rozszerzeniem php ( jesli chcesz inne interpretowane przez apache to sobie ustaw w pliku konf. ), wtedy poprawnie zostanie zinterpretowany twoj plik.
welluser
Mam plik htm, ktory w sekcji body zawiera formułke include i tu odwołanie do pliku .php, a w php mam proste echo z wysweitlanym tekastem, jak odpalam ten plik w html, to nadal mam pusty ekran
Daimos
serwer przy domyslnych ustawieniach nie interpretuje plikow html, jako PHP
wiec jakis kod w pliku *.htm czy *.html ktory jest w znacznikach <?, po prostu nie dziala
  1. <? include(cos); ?>
to tez kod php

zrob rozszerzenie PHP
welluser
a jeśli w dokumencie html mam takie źródło:

<html>
<head>
<title>Przykład</title>
</head>
<body>
<?php
include "php.php";
?>

</body>
</html>

w php.php mam zamieszczone echo:

<?php
echo ("Oto przed Wami tekst stworzony przez PHP smile.gif");
?>
nospor
Litosci.... przyjmij do wiadomosci:
zeby skrypt php mialbyc parsowany jako php, musi miec rozszerzenie php (nie liczac wyjatkow gdy ustawisz sobie inaczej)

Tak wiec nie zaleznie jak twoj plik html bedzie wygladal i tak nie bedzie parsowany jako php a co za tym idzie zadne Twoje include.

I popraw tytul bo Pytanie za wiele nie mowi
welluser
Wszystko pięknie łądnie, tyle żeby uruchomic plik o rozszeżeniu php muszę go przeciągnąc do przeglądarki, bo domyślnie nie otwiera.

Problem tkwi w tym że składnie jako tako rozumię, tylko nie wiem jak mam uruchomic ten plik php azeby były widac jakies efekty, po przeciągnieciu na okno przeglądarki niestety ich nie widac.

Powiedzcie mi jeszcze po co jest Krasnal ?
drPayton
Przez przeciągnięcie do okna przeglądarki nie uruchomisz. Tylko z pozycji serwera (po polskiemu mi to wyszło ;P )

Wersja niezupełnie prawdziwa, ale dla Ciebie wystarczająca (bez urazy):
Żeby odpalić skrypt php, musisz podać jego adres URL na serwerze (np lokalnym: localhost), czyli musi być on umieszczony w obrębie document root'a serwera (domyślnie katalog htdocs). Nie uruchomisz go podając ścieżkę dostępu (co ma miejsce np w przypadku drag&drop na okno przeglądarki)

Krasnal jest po to, żeby ludki które nie mają ochoty uczyć się konfiguracji serwera a jedynie mieć możliwość uruchamiania skryptów PHP nie zadawali stosu pytań na forach, tylko odpalili jeden plik exe i po kilku minutach mieli gotowy (teoretycznie) serwer apache +php +mysql +inne bzdety
welluser
Tak sie skłąda że mam zainstalowanego Krasnala, więc całe zamieszanie związane z konfiguracją Apacha + Php, mnie omija.

Powiedz mi w takim razie drogi użytkowniku, gdzie mam wrzucic skrypt (zapisany w formacie php), ażebym mógł sprawdzic czy dziala ?

Rozumie że odpalic bede go musiał przez podanie ściezki dostepu w przeglądarce ? smile.gif
drPayton
Nie wiem, jak to dokładnie jest w Krasnalu, ale wiem tyle:
Po domyślnej instalacji, pod adresem http://localhost tudzież 127.0.0.1 powinna pokazać się strona startowa KrasnalServ na której dostępne będą wszelkie niezbędne informacje. A jeśli nie, to ścieżka do document roota będzie wyglądała jakoś tak:
c:\Program Files\Krasnal\[Apache]\htdocs\
Tam wrzucasz pliki php i teraz:
1. Jeśli znajdują się bezpośrednio w tym katalogu, to w przeglądarce: http://localhost/twojplik.php
2. Jeśli w podkatalogu (np mojkatalog) http://localhost/mojkatalog/mojplik.php
welluser
Wilkie dzięki! smile.gif

Bardzo mi pomogłes, własnie uruchomiłem pare linijek w php smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.