Mam ponadto tablicę zajecia [id, nazwa, rok] przechowującą dane o dostępnych zajęciach (np. wykłady,..). Ponadto mam tablicę student_zajecia [student_id, zajecia_id] która obsługuje relację w/w (jacy studenci chodzą na jakie zajęcia).
Dla danych zajęć (o np. identyfikatorze 3) chciałbym wyświetlić najpierw listę studentów, którzy uczęszczają na dane zajęcia, a potem tych, którzy na nie nie uczęszczają (nieważne w tej chwili, po co tak ma być). Pierwszy pomysł, który mi się nasuwa, to zrobić tak:
SELECT `id`, CONCAT(`nazwisko`,' ',`imie`) AS `imienazwisko` FROM `student` WHERE id IN ( SELECT `student_id` FROM `student_zajecia` WHERE `zajecia_id`=3 )
a potem wybrać analogicznie:
SELECT `id`, CONCAT(`nazwisko`,' ',`imie`) AS `imienazwisko` FROM `student` WHERE id NOT IN ( SELECT `student_id` FROM `student_zajecia` WHERE `zajecia_id`=3 )
Są to jednak dwa zapytania, więc nienajlepiej. Mogę to zrobić np. tak:
SELECT `id` , CONCAT( `nazwisko` , ' ', `imie` ) AS `imienazwisko` , CASE WHEN id IN ( SELECT `student_id` FROM `student_zajecia` WHERE `zajecia_id` =1 ) THEN 1 ELSE 0 END AS `czy` FROM `student` ORDER BY `czy`
Nie wiem jednak, jak baza danych radzi sobie z tym zapytaniem (czy robi to w mia
ę optymalnie).
Ponadto, tak otrzymane dane nie są dla mnie aż tak przyjazne jak w powyższej syt
acji. Chodzi o to, że wszystko mam w jednej tablicy, więc muszę z poziomu smarty jakoś ją podzielić (choćby logicznie), a nie wiem jak. Przebiegając wyniki (korzystam z biblioteki PDO) w szablonie smarty za pomocą sekcji {foreach} musiałbym ją jakoś przerwać w chwili, gdy wiersze będą miały czy=1. Potem w drugiej sekcji zacząć od tamtego miejsca i kontynuować. Mógłbym łatwo przygotować Smartym te dane z poziomu PHP, ale wtedy bym dwa razy musiał przebiegać wyniki. Może jest jakiś lepszy sposób.
Moje pytanie:
1) Czy rzeczywiście warto użyć drugiej metody (chodzi o zapytania MySQL), mimo problemów z obróbką danych przez PHP?
2) Jeśli tak, to czy znacie możliwość przerywania pętli w szablonie smarty i potem kontynuowanie jej w drugiej pętli? A może dać sobie w tej sytuacji spokój z szablonami i wszystko zrobić za pomocą "czystego" PHP?
Dopisane o 22:13

Rozwiązałem to za pomocą jednego zapytania (tego bardziej rozbudowanego). Dane obsłużyłem bez biblioteki smarty (nie wiedziałem jak bez dwukrotnego przebiegnięcia po danych):
$stmt = $pdo -> prepare(' SELECT `id` , CONCAT( `nazwisko` , ' ', `imie` ) AS `nazwiskoimie` , `indeks`, CASE WHEN `id` IN ( SELECT `student_id` FROM `student_zajecia` WHERE `zajecia_id` = :zajecia_i
d) THEN 1 ELSE 0 END AS `czy` FROM `student` ORDER BY `czy` DESC , `nazwiskoimie` '); //kolejność fajnie gdyby mogła być wybierana (nazwisko, a może indeks) $stmt -> bindValue(':zajecia_id', $_SESSION['zajecia_id'], PDO::PARAM_INT); $stmt -> execute(); //wysylam gotowe zapytanie if(!$stmt->rowCount()) //jesli nie zwrocilo zadnych studentów { echo '<p> Baza danych studentów jest pusta albo wystąpił nieokreślony błąd. </p>'; } else { //Wyświetlam w dwóch listach osoby, które są zapisane na zajęcia i które nie są. O
bok nich przyciski służą do zmiany tego. ?> <h3>Lista osób zapisanych na zajęcia</h3> <?php $row=$stmt -> fetch(); if($row['czy']==0) { ?> <p>Brak osób zapisanych na zajęcia</p> <?php } else //są osoby zapisane na zajęcia { ?> <table class="dane"> <tr> <th>Nazwisko i imię</th> <th>Numer indeksu</th> <th>Usuń studenta z listy</th> </tr> <?php do { echo ' <tr> <td>'.$row['nazwiskoimie'].'</td> <td>'.$row['indeks'].'</td> <td><input type="checkbox" name="'.$row['id'].'"></td> </tr> '; } while (($row=$stmt -> fetch())&&($row['czy']==1)); }; ?> </table> <h3>Lista pozostałych osób</h3> <?php if($row)//tzn. są jeszcze studenci w bazie danych, którzy nie są zapisani na dane zajęcia (tak powinno być najczęściej) { ?> <table class="dane"> <tr> <th>Nazwisko i imię</th> <th>Numer indeksu</th> <th>Dodaj studenta do listy</th> </tr> <?php do { echo ' <tr> <td>'.$row['nazwiskoimie'].'</td> <td>'.$row['indeks'].'</td> <td><input type="checkbox" name="'.$row['id'].'"></td> </tr> '; } while ($row=$stmt->fetch()); ?> </table> <?php } else { ?> <p>Brak osób, które nie są zapisane na zajęcia.</p> <?php } } closecursor($stmt);
Jak widać pomieszane są HTML i PHP. Za pomocą smarty byłoby ładniej, ale nie wiem, jak możnaby to zaimplementować. Może ktoś ma pomysł?