Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]zapis do tablic
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
trucksweb
hmm,

tworzac adres, w ktorym przekazuje getem rozne wartosc-id produktow do wyswietlenia:
dodaje do $id_prod id aktualnie wybranego produktu- uzyskuje adres: ...&id=10&id_prod99=99&id_prod129=129

1. echo"<a href=\"?akcja=dodaj_fakture&id_prod=$row[id]\" onClick=\"opener.location=opener.location+'&id_prod{$row[id]}='+{$row[id]}; window.close()\"class=\"button\">Wybierz</a></td></tr>";

tylko jak teraz wczytac ta wartosc na drugiej stronie ?
  1. <?php
  2. $id_prod = $_GET['id_prod'];
  3. $zapytanie4 = "SELECT nazwa FROM produkty WHERE id=$id_prod";
  4. $wynik4 = mysql_query($zapytanie4);
  5.  
  6.  
  7. ?>

jak teraz na drugiej stronie, do ktorej prowadzi ten odnosnik odczytac,zapisac wszystkie id produktow jakie byly sciagane, dodam ze za kazdym razem mozna sciagnac tylko jedno id produktu.

W poprzednich watkach wyszlo, ze mozna uzyc tablic, ale nie bardzo mi to wychodzi.
tsharek
możesz stworzyć takie linki ...&tablicka[]=1&tablicka[]=3&tablicka[]=32
wtedy masz $_GET['tablicka'] tablicę z wartościami 1, 3, 32. Zaimplementuj do swoich potrzeb:)
trucksweb
ok, mam juz tablica i odczytuje z niej wszystkie przeslane id, ale znow jest problem.

Jak teraz dla kazdego z tych id wykonac zapytanie sql SELECT ... WHERE id=(jedno z id_prod) i wyswietlic wynik.
Tak zeby wykonac takie same zapytania dla wszystkich pobieranych id- no i wszystkie jednoczesnie wyswietlic smile.gif
tsharek
podstawy SQLa się kłaniają. Można to zrobić za pomocą jednego sqla:
  1. SELECT ... WHERE id IN (3, 43, 5, 6)

Jeżeli nie wiesz jak zrobić z tablicy stringa z wartościami oddzielonymi przecinkami to zapoznaj się z implode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
a tak pozatym to polecam jakieś kursy PHP i SQLa:)
trucksweb
ja piernicze wstydnis.gif
nie wychodzi mi to, zawsze unikalem tablic bo ich nie znam,nie lubie itp.

1. <?php
  2. $query = 'SELECT id, nazwa FROM produkty WHERE ( id IN ( ' . implode( ', ', $_GET['id_prod'] ) . ' ) )';
  3. ?>

Selecta juz mam, ale jak wyswietlic teraz to co select pobral ?

ma byc tak:
id=10
nazwa,cena
id=20
nazwa,cena
id=399
nazwa,cena

sadsmiley02.gif
tsharek
Cytat(trucksweb @ 6.11.2007, 15:54:30 ) *
nie wychodzi mi to, zawsze unikalem tablic bo ich nie znam,nie lubie itp.

to wielkiej kariery zawodowej w PHP Ci nie wróżę;)

Cytat(trucksweb @ 6.11.2007, 15:54:30 ) *
Selecta juz mam, ale jak wyswietlic teraz to co select pobral

nieno... ! Prawie każdy wątek o problemach z zapytaniami/obróbką ma pokazane jak się "obrabia" dane z bazy danych.. tak więc było chyba z milion razy.. a pozatym manual.... RTFM!!! to się nazwya mega lenistwo
IQpsycho
Cytat
to wielkiej kariery zawodowej w PHP Ci nie wróżę

Następna wróżka się znalazła blinksmiley.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.