Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] Podpowiadanie slow na podstawie zawartosci bazy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Balon
Przepraszam za brak polskich znakow, ale siedze w szkole i tu szwedzki system..

Mam pytanie.

Zalozmy, ze mam baze danych skladajaca sie z tytulow ksiazek. Ktos wpisuje do wyszukiwarki tytul, ale z bledem. W jaki sposob rozwiazac podpowiadanie POPRAWNYCH slow kluczowych.

Nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi, ale najlepszym przykladem na takie cos jest google. Wpisujesz cos, a google Ci podpowiada co powinienes wpisac.

I nie wiem jak to rozwiazac....

Prosze o pomysly,
pozdrawiam !
michu2510
google to robi bo ma słownik albo co ma namyśli wpisując jóż bo wiadomo ze ma byc juz. zrób słownik i poszukaj wyrazów w których jest błąd. typu u z ó , ż z rz
Balon
Ok, nie wyszło CI smile.gif Znalazłem funkcję mysql SOUNDEX() , ale nie wiem jak to rozwiązać do dwóch pól w bazie. Mam jedno pole wyszukiwarki i w ten sposób wyszukuje porównując keywordsy do dwóch kolumn w bazie. I nie wiem jak to rozwiązać smile.gif No chyba zeby łaczyć pola w zapytaniu i dopiero potem SOUNDEX'em to porównywac... sam nie wiem
michu2510
tylko że ta funkcja porównuje z kluczami ale sugeruje się angielskim z tego co wiem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.