Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: gettext import tlumaczeń
Forum PHP.pl > Forum > PHP
^bmb
Witam,

Mam taki problem... przerabiam stary moduł serwisu tak żeby korzystał z gettexta jeśli chodzi o wersje językowe.
W tej chwili tłumaczenia mam w zewnętrznych plikach .php jako tablice.

Tak wiec za pomocą xgettexta uaktualniam sobie istniejacy plik plik .po

xgettext.exe -j --from-code utf-8 --force-po -s -o <sciezka plik .po> <sciezka plik.php z wygenerowanymi gettextami>

I w poEdicie mogę sobie edytowac zaimportowane wyrażenia

Problem w tym że chciałbym też od razu zaimportować tłumaczenia bo jest ich kilka tysięcy więc jak miałbym robić to ręcznie w poEditorze to chyba popełnie harakiri winksmiley.jpg

Byćmoże wiecie w jaki sposób to zrobić? W opcjach xgettext-a nie widzę takie opcji. Dodanie w wygenerowanym pliku .php linii msgstr"<tlumaczenie>" nie działa.

Jeśli nie da rady to będę musiał jakoś zadziałać pregami na pliku .po ale wolałbym tego uniknąć.

Z góry dzięki
stygma
Nie wiem, czy to pomoże:
W oknie poEdit:
F1(albo pomoc)/Gnu gettext manual/Updating Existing PO Files

nazywa się to:
"Updating Existing PO Files Invoking the msgmerge Program Translated Entries".

Mam poEdit na FC6 tam jest taki manual, nie wiem, co Ty masz.

pozdrawiam stygma

Edith:
stąd
Cytat
- msgmerge

Służy do łączenia istniejących tłumaczeń (w pliku .po) z nowym plikiem .po (nie zawierającym tłumaczeń, tj. o pustych częściach 'msgstr'), a właściwie .pot, bo takie rozszerzenie zwykło się nadawać 'świeżym' wygenerowanym na podstawie plików źródłowych plikom. Typowe użycie:

$ msgmerge mc.po daily-snapshots/mc.po -o mc.new.po

(katalog daily-snapshots może zawierać świeże, generowane codziennie automatycznie pliki .pot

Jeżeli używasz Linuksa masz wszystko w man msgmerge.

A

tutaj

znalazłem jeszcze w php...
nrm
przecież w poEdit robisz projekt i program od razu skanuje całą lokalizację (jeżeli dobrze cie zrozumiałem).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.