Zaczynam z programowaniem obiektowym, ale nawet jak na początkującego idzie mi całkiem :-) Piszę sobie właśnie klasę do obsługi bazy danych, ale nie prostą. Prostą już napisałem, teraz chciałbym zrobić coś nowego. Chcialbym zmienić styl zapytań SQL, ale tu mam nie mały problem. Moje obecne zapytania wyglądają tak:
Zbudowanie zapytania
this->build_query = ("SELECT * FROM table");
Wykonanie zapytania
this->exec_query();
Chciałbym je zamienić na coś takiego:
<?php * Update: * Insert * Delete * Select * 'from' => 'table', * 'where' => 'id=2 and id=1', * 'order' => 'date DESC', ?>
Teraz mam pytanie dość proste, ale sam nie wiem. Mam plik konfiguracyjny, ale nie chcę używać "global"... Te wpisy są w tablicy, tak wygląda mój config.php:
<?php $CONFIG['host'] = "root"; $CONFIG['user'] = "root"; $CONFIG['pass'] = ""; $CONFIG['port'] = "3306"; $CONFIG['base'] = ""; ?>
I jak użyć tego, aby klasa z tego korzystała za każdym razem... require() użyć? Ale co, dać require() w klasie na początku i tam łączyć się, a potem stworzyć plik z klasą, która będzie korzystała z klasy, ale ona będzie wykonywała operacje? Bo jak dodam w jednej klasie, to będzie duża i trochę dużo miejsca mi z tym zejdzie i namieszam... Co Wy na to poradzicie?
PS. Coś znalazłem i zapytam Was czy to dobry pomysł. Jeżeli mam plik config.php to odwołam się do niego w index.php za pomocą require class_db.php i potem dam:
<?php ?>
A potem tak zamienię:
<?php $db = $CONFIG; ?>
To czy w ten sposób uniknę require i wszystko będzie grać?
Z góry dziękuję każdej osobie, która mi pomoże :-)
Pozdrawiam,
Largo