wysylam maila jako HTML z zalaczona grafika i teraz w tym dokumencie chce sie odwolac do tego zalaczonego obrazka.
Niestety jak narazie zadzialalo mi to tylko na Outlooku 2002.
Tak wysylam maila:
<?php $boundary = "-->===_54654747_===<---->>4255==_"; $s_title = "Jakis temat maila"; $s_header = "MIME-Version: 1.0r\n"; $s_header .= "From: bleble@bleble.com.plr\n"; $s_header .= "Cc: bleble@blebke.com.plr\n"; $s_header .= "Content-Type: multipart/mixed; boundary=\"$boundary\"\nContent-Disposition: inline\nContent-Transfer-Encoding: 7BIT\nX-attachments: mail.jpg;\n\n"; $mesg = "--" . $boundary . "\n"; $mesg = $mesg . "Content-Type: text/html; charset=\"iso-8859-2\"\n\n"; $mesg = $mesg . $s_htmlvabniezad . "\n"; // w tej zmiennej jest zapisany caly kod HTML $mesg = $mesg . "--" . $boundary . "\n"; $mesg = $mesg . "Content-type: image/jpeg; name=mail.jpg;\n"; $mesg = $mesg . "Content-Transfer-Encoding: base64\n"; $mesg = $mesg . "Content-disposition: attachment; filename=mail.jpg\n\n"; $mesg = $mesg . fileopenanddecode('/adres/do/pliku/na/serwerze/mail.jpg') . "\n"; //czytamy plik i go kodujemy $mesg = $mesg . "--" . $boundary . "-- \n"; mail($niezadeklarowane['imienazwisko'] . "<adres@na_ktory_wysylamy_maila.com.pl>", $s_title, $mesg, $s_header); ?>
Obrazek przesyla sie jako zalacznik ale juz sam dokument html nie czyta go, w dokumencie HTML maila jest odwolanie do niego,
style="background-image: url(./vabank_mail.jpg);"
Wyczytalem w necie cos o "Content-ID" i dodalem go do mojego miala tak "Content-ID: mail.jpg\n"
ale nie zadzialalo, nie wiem czy wartosc "Content-ID" jakos sie generuje czy jak wiec przypisalem mu poprostu nazwe pliku jaki jest w zalaczniku.
Czy ktos z was ma moze jakis pomysl jak taki mail zrobic ?
Dzieki...