Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SOLVED][php] Wyrażenia reguralne - sumowanie.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rokefeler15
Witam. (specjalnie pogrubiłem bo to mój pierwszy post więc witam podwójnie)
Chciałbym poprosić o pomoc w napisaniu skryptu który będzie w stanie wyczytać reguralnie występujące liczby (zapisać je jako zmienne dalej już sobie poradzę winksmiley.jpg ). Generalnie rzecz biorąc sądzę że trzeba skorzystać z wyrażeń reguralnych. Niestety nigdy nie miałem z nimi więcej do czynienia, a to co znalazłem w googlach i na forum (w tym w linkach z forum). Dlatego zwracam się o pomoc, w udzieleniu mi informacja czego szukać tudzież w daniu jakiejś wskazówki jak to ugryźć... Z góry dziękuję smile.gif

Przykład (nie o coś takiego mi chodzi ale taka zasada):
Akcja 1:
a=2
b=5
a=3
f(245) 35
Akcja 2:
a=35
b=524
a=23
f(2356) 32

Chodzi o to żeby odczytać z tego i zapisać w zmiennych (najlepiej tablicach):
a[0]=2
b[0]=5
a1[0]=3
f[0]=245
f1[0]35
a[0]=35
b[0]=524
a1[0]=23
f[0]=2356
f1[0]=32

Specjalnie zwróciłem uwagę że w jednej "Akcji" może pojawić się ten sam zapis "a=*" kilka razy. Nazwy zmiennych bez znaczenia (te wybrane dla ułatwienia odbioru).

Z góry dziękuję za każdą pomoc czy naprowadzanie:)
Pozdrawiam
rokefeler15
domis86
Nie czaje co ty chcesz zrobic smile.gif Moze jakis prostszy przyklad?
ayeo
Nie wiem czy dobrze Cię rozumiem. Masz jakiś powiedzmy plik z danymi:
Kod
   a=2
   b=5
   a=3
   f(245) 35

I teraz chcesz te dane wyciągnąć i zapisać w tablicy, tak?
To wyciągnie wszystkie liczby i zapisze w tablicy: (miało być z d, ale wycinają backslashe smile.gif
  1. <?php
  2. preg_match_all('/[0-9]+/',$tekst, $wynik);
  3. ?>

a to nazwy zmienych:
  1. <?php
  2. preg_match_all('/^[a-z]+/',$tekst, $wynik2);
  3. ?>

Teraz to już musisz pokombinować winksmiley.jpg W sumie dla pewności, że dobrze przypiszesz wartość do nazwy najpierw możesz wczytać plik funkcją file(). Wtedy każda linijka pliku stanie się elementem tablicy..... no i wiadomo co....
rokefeler15
Dzięuję bardzo:)
preg_match_all
tego mi brakowało do szczęscia:) Jeśli to działa tak jak sądzę to mogę pięknie podziękować i uchylić kapelusza:)
Pozdrawiam
rokefeler15
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.