Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Kalsa User
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ayeo
Witam! Mam sobie klase User, zawiera ona kilka właściwości jak np: id, login, md5password itd Chcę zachować prostotę tej klasy, a potrzebuję kilka dodatkowych metod. Mam na myśli np przypominanie hasła. Mogę niby dać osobną klasę do tego, ale tematycznie jest ona związana z User więc chciałbym to jakoś połaczyć. Myślalłem na rozszerzeniem klasy User o dodatkowe metody przez dziedziczenie. Jak Wy rozwiązujecie ten problem u siebie? Dziękuję za wszytskie odpowiedzi!

Pozdrawiam!
acztery
a jak działa przypomnienie, aby wysalac hasło które user sobie ustawił musisz je przechowywac w bazie w wersji nie zakodowanej. Wspominasz o md5 wiec w tym przypadku przypomnienie hasła = wygenerowanie i ustawienie nowegoi + przesłanie stosowanej wiadomosci.

Mozna to w 1 metodzie zrobić
ayeo
Wiem, że można to zrobić w jednej metodzie. Nie chodzi mi o to czy będę wysyłał nowe czy wysyłał stare! Chodzi mi o to by nie zaśmiecać klasy User. Chcę by pozostała prosta i przenośna! Wysyłanie maila korzysta z klasy Email itd..
nevt
tak... dobrze myslisz harnold...
wysylanie maila przez ta klase jest wysoce niewskazane...
ja bym sugerowal dodanie metody rodzaju check_pwd_validity()...
i ta metoda powinna zwracać, czy hasło jest jeszcze ważne, czy juz przeterminowane...
a czy potem wysylasz maila, czy wykopujesz goscia z systemu, to juz z punktu widzenia klasy user jest nieistotne...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.