Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: powiadamianie o nowych ogłoszeniach
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
brandon
Witam!

Piszę skrypt zawierający bazę ogłoszeń. Mam do zrobienia również modłuł pozwalający użytkownikowi, który nie znalazł ogłoszenia spełniającego jego kryteria w bazie, zapiasć się na listę i być powiadomionym, jeśli coś takiego się ukaże.

Samo sprawdzenie czy coś takiego sie pojawiłonie wydaje mi się specjalnie skomplikowane, ale zastanawiam się kiedy uruchamiać skrypt sprawdzający.

1. Rozwiązanie z uruchamianiem sprawdzania po dodaniu ogłoszenia wydaje się być najbardziej rozsądne z punktu widzenia użytkownika (otrzymuje e-mail natychmiast po ukazaniu się ogłoszenia), jak również nie powinno stanowić problemu do napisania. Wadą tego rozwiązania może być fakt, że przy dużym natężeniu ruchu skrypt może być uruchamiany zbyt często, powodując duże obciążenie.

2. Cykliczne uruchamianie skryptu - tutaj z kolei należałoby mieć dostęp do crona (co nie zawsze jest możliwe, teraz, co prawda, mam, ale może kiedyś rozprowadzę zmodyfikowane wersje skryptu i wtedy już nie mam takiej pewności).
Można również sprawdzić datę, sprawdzić znacznik, czy był wykonywany skrypt już dziś (choćby na stronie index) i odpalić skrypt sprawdzający nowe ogłoszenia.
Tylko: a) co, jeśli będzie tylko jedno wejście i to akurat z interesującym ogłoszeniem [skrypt sprawdzający byłby wtedy dodany _przed_ dodaniem ogłoszenia], cool.gif jak spowodować, żeby wykonanie skryptu nie opóźniało zbytnio wyświetlenia strony głównej (użytkownicy nie są specjalnie cierpliwi...)

Pozdrawiam
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
halfik
huh... nie znam sie ale to chyba za proste zagadnienie jak na ta czesc forum ?tongue.gif

a w sprawie: odpowiedziales sobie na pytanie, wiec wybierz rozwiazanie; ja proponuje pkt.1 - choc to tez zalezy od tego ilu uzytkownikow system bedzie musial sprawdzic, czy nie czekaja na takie ogloszenie...
Seth
Pro >> Skrypty
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.