Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formularz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Michal_Sz
Witam...
mam taki problem..tzn..w pliku mam krótki formularz w którym przesyłam między innymi komentarz:
Kod
<pre class="skladnia"><form action="">
    .
    .
    <textarea name="komentarz" cols="<var>40</var>" rows="<var>6</var>"><var></var></textarea>
    <input <b>type="submit"</b> value="<var>Wyslij</var>" />
<form></pre>

niżej w tym samym pliku mam między innymi coś takiego:
Kod
$komentarz=$_POST['komentarz'];

po czym wartość $komentarz ładuje do bazy. Wszystko jest fajnie, ale kiedy odświeżam strone ta zmienna jest powtórnie ładowana i nie wiem jaki zastosować warunek, aby tylko raz się ładowała do bazy...
Co mam zrobić?
Pozdrawiam
Ar2r
Najprościej przekierować formularz na inną stronę, w której będziesz zapisywał dane z formularza do bazy. Po zapisie wracasz na stronę odsyłającą.
ayeo
Możesz dawać flagę do formularza z ukrytym polem (flagą) czy komentarz został zapisany. Możesz też sprawdzać w bazie czy taki komentarz już istnieje...
b_chmura
zastosuj sesje

przed zapisem sprawdź czy sesja np. $_SESSION['jakas_sesja'] jest równa np. "wykonano":
- jeśli nie - dopuść do zapisu i przypisz w/w sesji w/w wartość
- jeśli tak - wyświetl stosowny komunikat lub nic nie rób:)
Michal_Sz
Ok rozumiem...dzieki wielkie za pomoc....własnie o cos takiego mi chodzilo..coś na pewno wykorzystam
Pozdrawiam...

A jesli chodzi o tą flage to móglbym prosić o dokładniejsze wytłumaczenie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.