Karen
26.11.2007, 14:01:42
Witam,
zwracam się z prośbą o radę.
Chciałbym stworzyć prosty system szablonów, bądź inaczej, oddzielić warstwę kodu php od kodu html.
Załóżmy, że mam stworzony jakiś plik np. skin.tpl. W nim całość kodu strony (html) i w odpowiednich znacznikach miejsca gdzie mają być uruchamiane funkcje z frameworka, np. w taki sposób: {shoutbox}.
Zastanawia mnie jak wczytać taki plik już z poziomu php, żeby w tych odpowiednich miejscach wykonał jakieś operacje, np zaincludował shoutbox.php.
Czy też może lepszym rozwiązaniem będzie wrzucenia kodu html do bazy i później operacji na 1 zmiennej.
Czy ktoś może podać przykład takiej funkcji, albo chociaż sposób jej działania?
Pozdrawiam,
ayeo
26.11.2007, 14:05:21
Wczytaj plik z szablonem jako tablice file();
Dla każdego elementu tablicy sprawdzaj czy występuje {}, jeśli tak to pobieraj co i zamieniaj na co trzeba
itsme
26.11.2007, 14:05:26
My Polacy mamy taką tendencję aby otwierać drzwi które są już dawno otwarte.
Proponuję zapoznać się z dostępnymi systemami szablonów ...
naprawdę nie opłaca się pisać coś swojego na własne potrzeby... itp
Karen
26.11.2007, 14:15:47
Do itsme:
Czyli jednak np. smarty, bo chyba są najbardziej popularne?
A co do własnego mechanizmu to może i owszem jest dużo systemów, ale po co się bawić z całymi dużymi systemami, kiedy tak naprawdę człowiek potrzebuje jedną funkcję?
ayeo:
Sprytne, nie pomyślałem o tym.
itsme
26.11.2007, 15:46:05
google prawde Ci pwoeidzą czy swiat szablonow jest oparty tylko i wylacznie na smarty ....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.