Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Potomek ADODB?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Zepco
Czy ktoś wie jak zrobić klasę potomną dla ADODB?

Chodzi o to, żeby było...

[php:1:37234372f1]<?php
class BazaDanych extends ADOConnection
{
function DodatkowaFunkcja ()
{
.....
}
....
}
?>[/php:1:37234372f1]

Siedzę nad tym dość długo i przeglądam źródła ADODB. Ale nie mam pomysłu jak to ominąć. sad.gif
Z tego co zauważyłem, otwiera on jeszcze inny plik z katalogu Drivers i tworzy klasę, która jest potomkiem "ADOConnection". W sumie mógłbym stworzyć klasę potomną dla powiedzmy "ADODB_mysql", ale co w przypadku, gdy chciałbym przenieść dane na inną bazę...
Zepco
Naprawdę nikt się tym nie zajmował?
No cóż trudno... :cry:
chfast
O ile sie dobrze orientuje to dla kazdej bazy danych istnieje inna klasa ADOdb. To utrudnia sprawe bo chyba trzebaby napisac rozszerzenia dla wszystkich takich klass. No z tymze, ze pewnie korzystasz tylko z jednej bazy wiec mozesz sie tez do jednego rozszerzenia ograniczyc. A jesli chodzi o tworzenie obiektow to chyba najlepiej napisac funkcje podobna do ADONewConnection, która w odróżnieniu od wzoru będzie tworzyć obiekt rozszerzenia a nie klasy podstawowej. Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale pisze. Wiem, że to tylko teoria, ale nie mam już czasu zaglądać do kodu ADOdb. Jakby ci się nie udało to pisz...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.