mam plik XML (generowany dynamicznie - czytajac dane z bazy MySQL).
nastepnie za pomoca skryptu php odczytuje XML.
problem ze w stringach czasami mam znaki ® lub ™ zapisane jako "®" oraz "™" - powoduje to wywalenie sie XML, nie wiem czemu. skorzystalem z funkcji ktora "®" itp zamieni mi na normalne znaki.
uzylem funkcji
<?php function html_entity_decode_utf8($string) { // replace numeric entities // replace literal entities { foreach (get_html_translation_table(HTML_ENTITIES) as $val=>$key) $trans_tbl[$key] = utf8_encode($val); } } // Returns the utf string corresponding to the unicode value (from php.net, courtesy - romans@void.lv) function code2utf($num) { if ($num < 128) return chr($num); if ($num < 2048) return chr(($num >> 6) + 192) . chr(($num & 63) + 128); if ($num < 65536) return chr(($num >> 12) + 224) . chr((($num >> 6) & 63) + 128) . chr(($num & 63) + 128); if ($num < 2097152) return chr(($num >> 18) + 240) . chr((($num >> 12) & 63) + 128) . chr((($num >> 6) & 63) + 128) . chr(($num & 63) + 128); return ''; } ?>
funkcja zamienia znaki HTML typu "®" na zwykle znaki, ale konwertuje mi to do UTF-8, a cala strone mam w ISO-8859-2, wiec wywala krzaki. probowalem skonwertowac UTF-8 na ISO ale tez mi nie wychodzilo. 2 dni nad tym siedze.
prosze o jakies wskazowki jak przerobic znaki HTML na zwykle znaki ale w ISO-8859-2.
z gory dziekuje za jakies wskazowki.
pozdr.