Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] [sql] problem z wstawianiem danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
charlie-cherry
Cóż, znów problem jak z przedszkola... Mam odpowiedni formularz do wpisywania i wysyłania danych metodą post. Wypełniam je wszystkie, wysyłam i do odpowiedniej bazy. Niestety tylko kolumna numerid (to ta z kluczem głównym) zawiera wartości wpisane w odpowiednim dla niej polu formularza. Reszta jest pusta. Cała akcja kończy się komunikatem "1 zmian dokonano", co jest zgodne z prawdą, ale oczekiwałem "7 zmian dokonano". Co się dzieje z resztą danych?

Kod
   $numerid = $_post['numerid'];
   $tytul = $_post['tytul'];
   $data = $_post['data'];
   $opis = $_post['opis'];
   $historie = $_post['historie'];
   $okladka = $_post['okladka'];
   $plansze = $_post['plansze'];

$polacz = mysql_connect(localhost, uzytkownik, haslo) or die(mysql_error());
     $db = mysql_select_db(wilq, $polacz) or die(mysql_error());

$query = "insert into wilku values ('$numerid', '$tytul', '$data', '$opis', '$historie',
     '$okladka', '$plansze')";
     $result = mysql_query($query);
     if ($result)
     echo mysql_affected_rows().'zmian dokonano';
     ?>
b_chmura
poczytaj trochę mysql_affected_rows" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

Zapytanie powinno wyglądać raczej coś w deseń:
  1. <?php
  2. $query = "INSERT INTO `wilku` VALUES ('".$numerid."', '".$tytul."', '".$data."', '".$opis."', '".$historie."', '".$okladka."', '".$plansze.");";
  3. ?>

jeśli $numerid jest polem auto_increment zamiast zmiennej możesz wpisać 'NULL'
JaRoPHP
mysql_affected_rows" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - jak sama nazwa wskazuje, zwraca ilość zmienionych rekordów, a nie pól...
charlie-cherry
Zmieniłem kod na proponowany przez b_chmura, ale wciąż jest tak samo. Tylko pierwsza kolumna 'numerid' jest uzupełniana, a reszta nie.
b_chmura
jeśli Twój kod wygląda identycznie jak ten podany w pierwszym poście to pamiętaj ze takie zmienne jak $_POST, $_GET, $_SESSION, $_COOKIE piszemy z dużych liter
charlie-cherry
Dzięki - faktycznie to pomogło. Przepraszam za zamieszanie, ale próbuję się uczyć z kilkunastu źródeł naraz, w tym kilku internetowych, które są nieco "podejrzanie" pisane.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.