Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySql + php] Error Nr. 1045
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rosomak
Zainstalowałem sobie php, mySql, apache2 i przy próbie konfiguracji mySql (MySQLInstanceConfig.exe) program na końcu wywala okienko "connection error"
(....)
Error Nr. 1045
Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)
(...)

Później przy próbie napisania skryptu w php łączącego sie z bazą mam to samo
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES) in C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\test-mysql.php on line 13

I zgłupiałem już troszkę winksmiley.jpg Instalowałem to wszystko u siebie na komputerze, na win XP jako administartor nie mam ustawionego rzadnego hasła dostępu u siebie do konta w komputerze - nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. Będę wdzięczny zapomoc.

W tym okienku pisze mi jeszcze że jeśli miałbym firewall to port TCP 3306 musi być otwart - firewall'a wyłączyłem teraz ale zastanawiam sie jak mogę sprawdzić jeszcze czy ten port jest otwarty??
Pozdrawiam
lectric
skoro dostajesz info to nie masz problemu po stronie firewalla. Utwórz nowe użytkownika mysql i przypisz mu prawa które Ciebie interesują.
rosomak
Sorki bo zapmniałem dodać że w mysql i php siedzę od 2 dni winksmiley.jpg To tak do następnego pytania.

Cytat(lectric @ 18.12.2007, 10:28:00 ) *
skoro dostajesz info to nie masz problemu po stronie firewalla. Utwórz nowe użytkownika mysql i przypisz mu prawa które Ciebie interesują.

Jak questionmark.gif Gdzie questionmark.gif Czym questionmark.gif - gdybyś był miły krok po kroku bo to naprawdę moje początki z tym tematem.

Dodam jeszcze że przy prubie wejścia do phpMyAdmin wysyakuje to samo
uli
Cytat
Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)

Przecież jak byk jest napisane: do MySQL nie masz dostępu z powodu tego, że nie podałeś hasła (nie myl SQL i konta administratora Winzgrozy). Najwyraźniej przy instalacji MySQL podałeś hasło dla root'a, a teraz przy łączeniu go nie podajesz.
rosomak
Cytat(uli @ 18.12.2007, 13:04:53 ) *
Przecież jak byk jest napisane: do MySQL nie masz dostępu z powodu tego, że nie podałeś hasła (nie myl SQL i konta administratora Winzgrozy). Najwyraźniej przy instalacji MySQL podałeś hasło dla root'a, a teraz przy łączeniu go nie podajesz.

Podawać to ja je podaje, i teoretycznie jestem pewien ze jest dobre, ale nie działa a instalowałem juz mySql 2 razy i dalej to samo przy konfiguracji. I potem to już za każdym razem.

A może kolejność instalacji jest ważna czy coś questionmark.gif Ja najpierw instalowałem mysql a potem apache. Może na odwórt zrobić questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.