Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Bezpieczeństwo
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rosomak
Jak na razie to moje początki z tym tematem, po kilku próbach instalacji w końcu udało sie odpalić mySql i już się bawię. W miedzy czasie czekam na książkę bo chce temat zgłębić bardziej niż kursy które często mówią tylko o tym co autor uznał za ważne. Chciałbym swoją pierwszą bazę danych umieścić na serwerze - z prostą obsługa, dodawanie, usuwanie zmienianie - rekordów w tabeli. Tyle że tak przy mysql_connect - muszę podać usera i hasło. Stąd moje pytanie czy jest to bezpieczne by umieszczać takie dane w sieci - próbowałem podejrzeć źródło innych stron napisanych w php i pokazuje się rezultat a nie źródło, więc wyglądało by że nie ma dojścia do tych danych ale wolałbym się upewnić.
plurr
utworzysz sobie plik ze stalymi w ktorych sa login, haslo itp. ,gdzies poza drzewkiem katalogu widocznym z zewnatrz, bedziesz go includowal do skryptu smile.gif
rygiel
prawda jest taka że pewności nigdy nie ma i nie będzie w 100% na każdym poziomie ktoś może nawalić. Np admin źle skofiguruje serwer hostingowy i ktoś z innego konta na tym serwerze podejrzy Ci pliki. Z drugiej strony Ty możesz sie pomylić w skrypcie i pozwolić na podejrzenie treści plików php smile.gif Przykładów można mnożyć wiele.

Mimo to prawie każdy trzyma loginy i hasła do połączenia z bazą w nie kodowanych plikach
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.