Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] dwukrotne wykonanie mysql_query
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Virti
Mam następujący problem:

Mam sobie kod, dajmy na to najprostsze połączenie z bazą danych, zapytanie (dodanie rekordu) do mySQL. Problem polega na tym, że rekord jest dublowany. W bazie pojawiają się dwa takie same rekordy, różniące się jedynie kolumną ID.

Skrypt jak wspomniałem jest najprostszy także jakiekolwiek zapętlenie odpada.

Wie ktoś co może być przyczyną?
webdice
Pokaż kod.
Virti
  1. <?php
  2. mysql_connect('localhost', 'user', 'haslo');
  3. mysql_select_db('oasis');
  4. var_dump(mysql_query('INSERT INTO session (id, data, expire) VALUES(null, 'asd''')'));
  5. ?>

dodam, że var_dump oddaje bool(true)
webdice
Nie ma możliwości żeby to zapytanie dodawało Ci rekord dwa razy.
Virti
a jednak dodaje. Patrząc przez phpmyadmin widze dwa rekordy, czyszczę tabelę, odświeżam stronę z tym skryptem (raz oczywiście), znowu rzut okiem do pma a tam mnie witają 2. rekordy

szukałem na forum Bazy Danych i był taki problem, jednak temat zakończył się tym, że uznano, że nie ten dział...
Regyam
pokaz caly kod winksmiley.jpg
bo z tego co wywnioskowałem to tobie porpostu po odświeżeniu się dodaje rekord.
Virti
Ech... przecież to jest cały kod. Po jego wykonaniu w bazie widzę 2. rekordy. Jak odświeżę, znajduję tam 2 kolejne itd.
drPayton
W jakiś sposób u Ciebie ten kod wykonuje się dwa razy (może masz myszkę samokliczkę winksmiley.jpg). Twój kodu mnie działa zupełnie poprawnie, dodaje jeden wpis.
Virti
Niestety u mnie nie działa.

Dodanie nowego użytkownika do bazy danych niestety nic nie daje. Z nowego konta również dodaje 2. rekordy.

Cytat
W jakiś sposób u Ciebie ten kod wykonuje się dwa razy (może masz myszkę samokliczkę ). Twój kodu mnie działa zupełnie poprawnie, dodaje jeden wpis.

Myszki się nie czepiać winksmiley.jpg

Co najciekawsze, gdy wykonuję to samo zapytanie przez klienta SQL w pma, rekord jest tylko jeden...

EDIT:
Po przymusowym formacie wszystko działa jak trzeba, także dziękuję za próby pomocy i życzę wszystkim wesołych świąt smile.gif

EDIT2:
A jednak;-) Już wiem co było powodem - .htaccess i mod_rewrite. Po formacie okazało się, że wykonują się nadal podwójnie (wcześniej testowałem poza projektem, gdzie nie było .htaccess). Usunięcie .htaccess rozwiązało problem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.