Witam, opowiem Wam dziś historie o wielkiej rozpaczy tak nie bywałą jak nigdy....
Dawno Dawno temu bo ok. godziny 1 w nocy dzisiejszego dnia postanowiłem(po 3 dniach zwlekania z tym) uruchomić ponownie BETE FF3 i dać mu się zaktualizować(z beta1 do beta2) po chwili naszła mnie ochota na wejście na moją czci godną stronę... to co tam zobaczyło przerosło mnie, moje uczucia zostały bardziej zranione niż kiedy kolwiek, strona zamiast mieć 780px szerokości miała co najmniej 3000... szybko ustaliłem powód.... modół do phpbb by przemo - animacja marque z pozdrowieniami.... pozdrowienia latały po ekranie ale stronę rozciągnęło tak jak by nie latały... doszłem do wniosku że FF3 chce być coraz bardziej zgodny ze specyfikacją a to co z nią nie zgodne... niech działa tak jak się mu zachce... "nie zbadane są wyroki firefoxa"? no to zacząłem szukać takiego efektu w javascript... jeden skryptnie dziala drugi... nie działa trzeci... dziala ale nie tak jak chce więc też odpada.... o mam! w demonstracji wygląda smakowicie... biore... wsadzam do stylu phpBB by przemo, zapisuje... patrze... i w miejscu w którym ma być animacja jest pusto jak w głowie niektórych internautów(w wielu kwestiach się do nich zaliczam)... normalnie nic... jak wyrzuciłem skrypt.. nie było żadnej różnicy w wyświetlanej treści... tj. strona nie rozjeżdżała się ale nie widać pozdrowień.... oto i ten skrypt... co jest nie tak:(?

1. <script language="JavaScript1.2">
  2.  
  3. /*
  4. Cross browser Marquee script- Š Dynamic Drive (www.dynamicdrive.com)
  5. For full source code, 100's more DHTML scripts, and Terms Of Use, visit http://www.dynamicdrive.com
  6. Credit MUST stay intact
  7. */
  8.  
  9. //Specify the marquee's width (in pixels)
  10. var marqueewidth="300px"
  11. //Specify the marquee's height
  12. var marqueeheight="25px"
  13. //Specify the marquee's marquee speed (larger is faster 1-10)
  14. var marqueespeed=2
  15. //configure background color:
  16. var marqueebgcolor="#DEFDD9"
  17. //Pause marquee onMousever (0=no. 1=yes)?
  18. var pauseit=1
  19.  
  20. //Specify the marquee's content (don't delete <nobr> tag)
  21. //Keep all content on ONE line, and backslash any single quotations (ie: that's great):
  22.  
  23. var marqueecontent='<nobr>
  24. <!-- BEGIN show_zycz -->
  25. {show_zycz.ZYCZ_TEST} {show_zycz.ZYCZ_DATE} {show_zycz.ZYCZ_USER}: {show_zycz.ZYCZ_TEXT} |
  26. <!-- END show_zycz -->
  27. <font face="Arial">Thank you for visiting <a href="http://www.dynamicdrive.com">Dynamic Drive.</a> If you find this script useful, please consider linking to us by <a href="../link.htm">click here.</a> Enjoy your stay!</font></nobr>'
  28.  
  29.  
  30. ////NO NEED TO EDIT BELOW THIS LINE////////////
  31. marqueespeed=(document.all)? marqueespeed : Math.max(1, marqueespeed-1) //slow speed down by 1 for NS
  32. var copyspeed=marqueespeed
  33. var pausespeed=(pauseit==0)? copyspeed: 0
  34. var iedom=document.all||document.getElementById
  35. if (iedom)
  36. document.write('<span id="temp" style="visibility:hidden;position:absolute;top:-100px;left:-9000px">'+marqueecontent+'</span>')
  37. var actualwidth=''
  38. var cross_marquee, ns_marquee
  39.  
  40. function populate(){
  41. if (iedom){
  42. cross_marquee=document.getElementById? document.getElementById("iemarquee") : document.all.iemarquee
  43. cross_marquee.style.left=parseInt(marqueewidth)+8+"px"
  44. cross_marquee.innerHTML=marqueecontent
  45. actualwidth=document.all? temp.offsetWidth : document.getElementById("temp").offsetWidth
  46. }
  47. else if (document.layers){
  48. ns_marquee=document.ns_marquee.document.ns_marquee2
  49. ns_marquee.left=parseInt(marqueewidth)+8
  50. ns_marquee.document.write(marqueecontent)
  51. ns_marquee.document.close()
  52. actualwidth=ns_marquee.document.width
  53. }
  54. lefttime=setInterval("scrollmarquee()",20)
  55. }
  56. window.onload=populate
  57.  
  58. function scrollmarquee(){
  59. if (iedom){
  60. if (parseInt(cross_marquee.style.left)>(actualwidth*(-1)+8))
  61. cross_marquee.style.left=parseInt(cross_marquee.style.left)-copyspeed+"px"
  62. else
  63. cross_marquee.style.left=parseInt(marqueewidth)+8+"px"
  64.  
  65. }
  66. else if (document.layers){
  67. if (ns_marquee.left>(actualwidth*(-1)+8))
  68. ns_marquee.left-=copyspeed
  69. else
  70. ns_marquee.left=parseInt(marqueewidth)+8
  71. }
  72. }
  73.  
  74. if (iedom||document.layers){
  75. with (document){
  76. document.write('<table border="0" cellspacing="0" cellpadding="0"><td>')
  77. if (iedom){
  78. write('<div style="position:relative;width:'+marqueewidth+';height:'+marqueeheight+';overflow:hidden">')
  79. write('<div style="position:absolute;width:'+marqueewidth+';height:'+marqueeheight+';background-color:'+marqueebgcolor+'" onMouseover="copyspeed=pausespeed" onMouseout="copyspeed=marqueespeed">')
  80. write('<div id="iemarquee" style="position:absolute;left:0px;top:0px"></div>')
  81. write('</div></div>')
  82. }
  83. else if (document.layers){
  84. write('<ilayer width='+marqueewidth+' height='+marqueeheight+' name="ns_marquee" bgColor='+marqueebgcolor+'>')
  85. write('<layer name="ns_marquee2" left=0 top=0 onMouseover="copyspeed=pausespeed" onMouseout="copyspeed=marqueespeed"></layer>')
  86. write('</ilayer>')
  87. }
  88. document.write('</td></table>')
  89. }
  90. }